Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ny kartläggning: Journalister ratar mångkulturella områden

Av Redaktionen, 2015-06-01
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. En kartläggning visar att journalister skyr mångkulturella områden som pesten.

Få har väl missat att journalister inom mainstream-media ständigt hyllar mångkulturen som något bra, spännande och rent av mycket bättre än det tråkigt svenska. Massmedia lanserar också direkta pro-mångkulturella kampanjer som exempelvis ska visa att 87 procent vill ha ett mångkulturellt samhälle och säger ”ja till andra människor”.

Foto: Institutet för mediestudier.

Foto: Institutet för mediestudier.

Men journalisterna vill själva inte veta av dessa ”andra människor” i sin egen vardag. Detta visar en undersökning från Institutet för mediestudier som med hjälp av frilansbyrån Journalism tittat på var journalister väljer att bo.

Kartläggningen visar att i Stockholm, där de flesta journalister finns, flyttar journalisterna till Södermalm och 12 andra välmående stadsdelar innan det första invandrarområdet kommer upp på listan. Detta invandrarområde är Rinkeby-Kista som har 0,4 journalister per 1 000 invånare.

Vår undersökning visade redan 2007 att Södermalm är Sveriges mest journalisttäta område. I dag är var hundrade invånare där journalist. I Rinkeby-Kista är motsvarande siffra en på tvåtusen, en nivå av underrepresentation som motsvarar den i många glesbefolkade småkommuner och små industriorter – extrema skillnader trots att avståndet mellan stadsdelarna är mindre än två mil.

Nästan hälften av journalisterna, 45 procent, bor i Stockholms län följt av de andra större städerna Göteborg och Malmö. Glesbygdskommuner ratas i mycket hög grad och ju blåare en kommun är, desto större chans att stöta på en journalist.

I områden där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är starka bor det generellt få journalister. Den trenden står sig för övrigt inte bara sett till hela riket, utan återkommer på lokal nivå i nästan alla större städer.

Journalisterna bor glest i de fattigaste och rödaste delarna av Stockholm. De bor inte heller så tätt i de allra mest välbärgade områdena, men väl i en trygg medelklassomgivning där utbildningsnivån generellt är hög. Detsamma gäller för Göteborg och Malmö. I Göteborg bor flest journalister i stadsdelarna Kungsladugård, Masthugget, Majorna, Olivedal och Änggården. I Malmö bor flest i Västra Sorgenfri, Möllevången, Rörsjöstaden, Rådmansvången och Gamla Staden.

Författaren och journalisten Marcus Birro har tidigare skrivit om journalisterna på Södermalm som hatar landsbygden och talar vackert om solidaritet medan de själva lever i lyx. Och Granskning Sverige kunde nyligen visa att journalister som bor i en lyxvåning på Södermalm inte vill hjälpa romer i nöd trots att de kräver av andra att de ska göra det.

Foto: Institutet för mediestudier.

Foto: Institutet för mediestudier.

Källa:
Där bor journalisterna


  • Publicerad:
    2015-06-01 10:00