UTRIKES. Övergrepp på palestinier ska kunna fortsätta utan kritik från politiskt engagerade aktivister enligt ett lagförslag i det israeliska parlamentet.

Israeliska soldater. Foto: Shay Wagner (CC BY 2.0)

Ett lagförslag framlagt redan 2016 i Israel ska göra det olagligt för kritiker att uppehålla sig och sprida information på skolor om den israeliska arméns aktiviteter.

Lagförslaget skrevs efter det att aktivister hade uppmärksammat grymma övergrepp som den israeliska armén begår mot palestinier i områden ockuperade av Israel.

Israels utbildningsminister, juden Naftali Bennett, ska enligt förslaget själv få avgöra vilka organisationer och sammanslutningar som ska förbjudas att befinna sig på skolområden. Den i sammanhanget mest omtalade organisationen kallar sig ”Bryt tystnaden”.

— ”Bryt tystnaden” har sedan länge överskridit gränsen för en legitim diskurs när de valde att gå ut på den internationella scenen för att sprida förtal och lögner om israeliska soldater. Deras misstag var att åka utomlands för att kritisera Israel och Israels militär. Om de vill förändra någonting ska de göra det på hemmaplan. Men så länge de opererar från utlandet mot Israel och Israels militär tänker jag inte tillåta att deras aktiviteter märks i vårt skolsystem, som har fått förtroendet att forma vår framtida generation. Det finns ingen anledning till att våra elever ska behöva höra sådana saker, sade Naftali Bennett i Knesset.

Om lagförslaget går igenom kan intressegrupper och individer hindras från att sprida information i skolorna ”om det föreligger en risk att deras verksamhet kan leda till att internationella domstolar eller främmande stater åtalar israeliska soldater som har utfört sina militära plikter”, som det står i lagförslaget.

Källor:
Silencing Voices: Israel Mulls Criminalizing Criticism of Armed Forces
IDF Hit Over Dozen of Hamas Targets in Response to Explosion Near Gaza Strip


  • Publicerad:
    2018-02-27 14:10