Dagligen blir Datainspektionen kontaktade av människor som känner att de blivit kränkta på nätet. Myndigheten kräver nu en ny lag som gör det lättare att åtala nättidningar.

mujaffa

Ett förslag är nu lämnat till regeringen där man föreslår ändringar i grundlagen gällande tryck- och yttrandefriheten. Den nya lagen kommer gälla bloggar men även webbplatser med utgivningsbevis, vilka är grundlagsskyddade. Det är på dessa platser kränkningar av personers integritet sker enligt Datainspektionen. Mycket av det som anses kränkande går inte under personuppgiftslagen eller bestämmelserna om förtal, därför vill myndigheten se en ny straffbestämmelse som går att använda vid ”grova kränkningar på webbplatser”.

Hans-Olof Lindblom, chefsjurist på Datainspektionen säger i en intervju till DN att han tänker sig en straffbestämmelse i brottsbalken som inte finns i dag. ”Vi vill också att man utreder möjligheterna att göra det enklare att driva processer om förtal”, förklarar Lindblom.

Svenska Dagbladets Ola Wong ser fram emot ett framtida ingrepp i grundlagen, vilket han menar skulle stoppa ”näthatet” som finns på regim- och invandringskritiska webbplatser. Han skriver i sin krönika att man borde åsiktsregistrera och straffa ”näthatarna” innan någon triggas och blir en ny Breivik eller Peter Mangs. Något som måste göras eftersom ”rättsamhället inte kan vänta tills de spränger Rosenbad.”

Genom att ”spåra, infiltrera och lagför” personerna på Internet vill han även få bukt med de hot som bland annat hans kollegor Åsa LinderborgKatarina Mazetti och Lisa Magnusson blivit utsatta för efter sina hetsdrev mot nationalister och invandringskritiker. Något som enligt Wong varken polis eller åklagare gör någonting åt i dag, med den gällande lagstiftningen.


  • Publicerad:
    2013-01-16 23:56