AVESTA. Den fläskfria makaronipuddingen som serverades på en gymnasieskola i Avesta har etiketterats som ”makaronipudding för muslimer”.

På Karlfeldtgymnasiet i Avesta har det serverats fläskfri makaronipudding under namnet ”makaronipudding för muslimer”, något som väckte stor häpnad hos en studentambassadör från Högskolan Dalarna.

– Jag har besökt många skolor och aldrig sett något sådant, säger studentambassadören som tillsammans med sin chef blev bjudna på lunch under ett besök på gymnasieskolan.

– Både jag och min chef tyckte skylten om muslimmat var jättekonstig. Jag har aldrig sett något liknande. På andra skolor brukar de skriva vad rätten innehåller eller möjligen ”fläskfri”, ”vegetarisk” och liknande.

Då studentambassadören frågade skolpersonalen varför det stod som det gjorde på skylten blev svaret ”för att det ska vara tydligt för muslimer vad dom får äta”. Själv menar han dock att skyltningen snarare kan vara kränkande för muslimska elever på skolan.

– Jag tycker synd om de muslimska eleverna, skylten kan upplevas som kränkande och utpekande. Man ju också undra hur det känns för den som inte är muslim, men ändå inte vill äta fläsk. Det kändes obehagligt och övertydligt.

Också kostchefen i Avesta kommun, Eva Södergård, förbryllas men säger att hon ska ta ett samtal med kökspersonalen på Karlfeldtfymnasiet. Kring själva händelsen kommenterar hon följande:

– Jag har inte sett någon sådant skylt. Jag tycker det ska stå vad maten innehåller, eller att den inte innehåller fläskkött. Vi skriver ju ut om rätten är vegetarisk eller om den inte innehåller laktos, till exempel.

Källa:
Skolan serverar ”muslim-mat”


  • Publicerad:
    2014-04-01 02:45