ALTERNATIVMEDIA. Igår lanserades en ny nationell podd där ämnet fascism diskuterades i det första avsnittet.

Listen to ”Podcast #1 – Fascism med Jonas De Geer” on Spreaker.

Under gårdagen släpptes det första avsnittet av True North Media, en ny poddsatsning med nationell inriktning. I avsnittet gästades programledarna Michael och Ludvig av den kände nationalistiske profilen Jonas De Geer som numera annars hörs i Me Ne Frego.

Temat för premiäravsnittet var fascism. I programmet talades det om den italienska fascismen som Benito Mussolini företrädde, men man talade också om fascism i en mer generisk bemärkelse där begreppet används som samlingsnamn för alla de ideologiskt närbesläktade nationalistiska rörelser som bildades främst i ett antal länder i Europa efter första världskriget.

Några av de gemensamma kännetecknen för den mer generiska fascismen är att den försvarade traditionella värderingar vad gäller kultur och moral samtidigt som den var socialt medveten och anti-kapitalistisk i ekonomiska frågor. På det sättet bröt fascismen med den gamla politiska dikotomin mellan ”höger” och ”vänster”, vilket man kunde göra då de fascistiska ideologierna var mer realistiska och pragmatiska till skillnad från de utopiska skrivbordsideologierna liberalism och marxism.

En annan sak som lyftes fram som ett kännetecken för fascismen var handling och offervilja. Corneliu Codreanu och Järngardet lyftes fram som ett exempel här.

Vad gäller den italienska fascismen, som tidigare jämförts med nationalsocialismen i en artikel här på Nordfront, förklarade De Geer att ras- och judefrågan ursprungligen var mindre framträdande i den italienska fascismen för att de inte hade ett lika stort problem med judisk makt som Tyskland hade under Weimarrepubliken.

En bok som rekommenderades för de som bättre vill förstå fascismen var ”Fascism: 100 Questions Asked and Answered” av den brittiske fascisten Oswald Mosley.

Följ den nya podden på Spreaker eller Youtube.


  • Publicerad:
    2018-05-14 10:40