UTRIKES. Alfred Johansson skriver om den ukrainska propagandafilmen ’Cyborgs’, som sägs behandla striderna vid Donetsk flygplats – en av de blodigaste under hela det Nato-backade inbördeskriget i Ukraina. Bakom en fasad av ärlighet döljer sig en propagandafilm med syfte att skriva om historien.


Inslag med trailer från ukrainskägd tv om den nya propagandafilmen.

Det var den 18 februari 2014 som globalister finansierade och underblåste oroligheter i Ukraina som senare skulle leda till ett försök till folkmord på den ryska minoritetsbefolkningen i östra Ukraina. Vad som började som protester mot den dåvarande presidenten Viktor Janukovyt ledde snabbt till krig på öppen gata mellan de som protesterade och den dåvarande regimens polis och militär.

Med hjälp av flera före detta medlemmar ur israeliska specialförband och privat arméer – som exempelvis nationalistiska bataljonen ”Azov” – och finansierade av judiska oligarker lyckades man störta landets regering och ta makten. Kuppen var ekonomiskt och militärt understödd av mäktiga globalister som alla såg en chans att plundra Ukraina på deras guldreserver samt vad som framstod som ett försök att agitera och provocera fram en öppen konflikt med Ryssland. Det senare misslyckades man dock helt med.

Maktövertagandet möttes emellertid inte med glädje av alla. Efter en folkomröstning på Krim som ledde till att den ryskbefolkade halvön återinförlivades i den ryska federationen var det många ur den rysk-talande minoriteten i östra Ukraina som önskade en liknande väg. Man utropade sig som självständiga stater och en tanke om det ”nya Ryssland” eller ”Novorossiya” väcktes.

Detta ledde till att bland annat att Azov såg sin chans att med hjälp av en anti-rysk chauvinistisk nationalism vinna mark, både politiskt och militärt.

Ivrigt understödda av judisk-ukrainska oligarker såsom Ihor Valeriyovych Kolomoyskyi gick den ukrainska armén tillsammans med judiskfinansierade privatarméer in i områdena Donetsk och Luhansk där man utsatte civilbefolkningen för bland annat artilleribombardemang. Det har även rapporterades om att man använt sig av ammunition med vit fosfor mot civila bostadsområden.

Under inbördeskriget i Donbass utkämpades flera blodiga strider och det är en av dessa krigshändelser som behandlas i en ny film med namnet ”Cyborgs”. En grupp ukrainska soldater intog den hårt ansatta flygplatsen i Donetsk där man under hårda strider lyckades hålla vad som mer liknade en ruin än en flygplats under en längre tid. Striderna vid Donetsk flygplats var mycket blodiga och slutade i att utbrytarrepublikens trupper till slut tog tillbaka området.

LÄS ÄVEN: Ukrainas historia och framtid

Filmens namn ”Cyborgs” kommer från smeknamnet de ukrainska soldaterna fick av sina motståndare, som syftar på att de lyckas överleva trots de hårda angrepp de utsattes för. Regissören Akhtem Seitablaev har tidigare regisserat filmen ”Her Heart” som handlar om hur judar förföljdes av ”nazister” i Ukraina under andra världskriget.

I en intervju beskriver Seitablaev sin nya film:

— Detta är ett krig sprunget ur valet mellan två civilisationer, valet mellan ett sovjetiskt förflutet och den tid vi lever i nu, en tid jag hoppas blir en europeisk framtid.

Att det under lång tid funnits en önskan från flera i Ukraina att röra sig bort från Ryssland och samtidigt närma sig EU är ingen hemlighet. Efter statskuppen som beskrevs som pro-EU och pro-Nato gav man från EU:s sida emellertid Ukraina kalla handen. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker menade att det rimligtvis kommer ta mellan 20-25 år innan Ukraina kan anses vara kandidat för ett EU och medlemskap i krigsalliansen Nato.

Vad man hoppas kunna åstadkomma med den statligt finansierade propagandafilmen ”Cyborgs” är oklart. Flera av Donbass stridande förband så väl som frilansjournalister som britten Graham Phillips filmade under hela kriget vad som hände vid frontlinjen, varför det kan tyckas märkligt att den ukrainska staten finansierar en propagandafilm med syfte att sprida lögner om rysk intervention i Ukraina – något som trots lögnkampanjer från bankmedia inte har gått att bevisa vid ett enda tillfälle.

Kopplingen mellan såväl Israel som judiska oligarker och Maidan-revolutionen i Ukraina är däremot ett illa dolt faktum.

Förhoppningarna är nu att filmen skall nå en bredare publik än den i Ukraina. Flera länder är redan intresserade, bland annat Kanada och Polen. Huruvida filmen kommer att få internationellt genomslag återstår att se. Klart är dock att den utgör en del i ett mönster med smutskastning mot Ryssland , något vi lär se mer av även i Sverige, inte minst i samband med den stundande valrörelsen.

/Alfred Johansson

Källor:
The ex-Israeli Soldier Who Led a Kiev Fighting Unit
Crimean Tatar saved 88 Jewish orphans
Juncker Says Ukraine Not Likely To Join EU, NATO For 20-25 Years


  • Publicerad:
    2018-02-15 10:00