Forskare påvisar mikroplaster i människohjärnan
2024-09-18 16:15
Igår rapporterade Nordfront om hur företaget Monsanto i USA kämpar för att förhindra införandet av lagar om GMO-märkning på livsmedel som innehåller genmodifierade ingredienser. Idag tipsades Nordfront-redaktionen om en ny undersökning på råttor som visar att GMO-mat kan orsaka cancer.
Den genmodifierade produkten som testades på råttor var en Monsanto-produkt vid namn majs NK 603 Monsanto. Resultaten släpptes igår och idag rapporterar franska La Tribune om resultaten. Tidningen intervjuar Corinne Lepage som var initiativtagare till undersökningen och berättar följande om bakgrunden till undersökningen:
”Fram till nu har tillverkarna av genetiskt modifierade organismer bara utfört studier under perioder av 90 dagar. Dessa resultat har också oftast hållits hemliga. I vår kamp mot genmanipulering har några blivit offentliggjorda efter domstolsbeslut, men tyvärr har inte detta skett systematisk. Dessa GMO-lobbygrupper som efter 90 dagars studier fick tillstånd av myndigheter (efter påtryckningar) att marknadsföra sina produkter kämpar nu också för att inte behöva vidta några åtgärder alls.”
Lepage fortsätter sedan om studiernas resultat:
”Resultaten av våra studier som släpps på onsdag den 19 september visar istället de långsiktiga effekterna av intag av GMO NK 603 hos råttor och konstaterade att de flesta tumörer uppstår under det andra året (vilket motsvarar den andra halvan av livet hos råttor).”
Lepage förklarar också varför GMO-producenterna föredrar mindre noggranna undersökningar:
”Principen om producentansvar gör tillverkaren ansvarig vid marknadsföring av defekta eller skadliga produkter, med ett undantag: när kunskapsläget inte känner till riskerna. Finns det något bättre sätt att ”inte känna till” när det inte utförs tillräckligt omfattande studier? Enligt vår studie kan ingen längre låtsas som att de inte vet att dessa risker finns.”
I slutet av intervjun säger Lepage att hon nu hoppas att det införs ett importförbud på majs NK 603 Monsanto och att EU inleder liknande undersökningar över 2-års perioder på alla andra GMO-livsmedel.