USA I helgen fick två synagogor i USA evakueras efter att någon ring in bombhot mot byggnaderna. Enligt ADL har 49 synagogor i landet drabbats på liknande sätt sedan mitten av juli.

Ett stort antal synagogor i USA ska ha höjt säkerheten ordentligt inför att judarna bland annat firar Jom kippur under hösten. Bakgrunden är en påstådd serie av bombhot mot judiska anläggningar. Enligt judisk makt-gruppen ADL rör det sig om 49 incidenter sedan mitten av juli, skriver Jerusalem Post.

Till tidningen hävdar Oren Segal från ADL att rör det sig om en ”koordinerad kampanj orkestrerad av antisemitiska troll” som fokuserar på att skapa panik i samband med att synagogor livesänder sina gudstjänster och andra aktiviteter.

Många gånger har dock ”vågor av antisemitiska hatbrott” i efterhand kunnat förklaras med att judar själva ligger bakom. 2019 dömdes exempelvis den då 19-årige juden Michael Kadar – med medborgarskap i både Israel och USA – för att ha ringt in tusentals bombhot, främst riktade mot judar, judiska församlingar och flygplatser i USA. Trots detta fanns nästan 200 av hoten med på ADL:s lista över ”antisemitiska incidenter” under 2017.

Under helgen ska ytterligare två synagogor ha mottagit bombhot. En av dem var församlingen ”Beth Am” i Los Altos Hills i Kalifornien som fick utrymma i samband med att man på fredagen höll ett ”möte” med den demokratiska kongressledamoten Anna Eshoo och Jeremy Ben-Ami, som är boss över den liberala Israellobbyn ”J Street”. Under lördagen fick också församlingen ”B’nai Israel” i St. Petersburg, Florida, utrymme efter att ha mottagit ett bombhot.