INRIKES. I den senaste opinionsundersökningen från Sifo noteras det lägsta stödet för Moderaterna på 12 år, närmare bestämt 15,9 procent.

Moderaterna fortsätter tappa stöd under Anna Kinberg Batras ledning.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Sifo fortsätter Moderaternas kräftgång. Med 15,9 procent, ner från 17,5 procent, har partiet det lägsta stöd man haft under 12 år. För att hitta så låga siffror får man gå tillbaka till april 2003, då partiet under Bo Lundgrens ledning hade ett stöd på 15,5 procent.

Därmed är Moderaterna ungefär hälften så stort som regeringspartiet Socialdemokraterna, som i mätningen får 29,2 procent av väljarsympatierna. De enda noterbara förändringarna i mätningen, förutom moderaternas väljartapp, är att Centerpartiet ökar från 12,6 till 13,4 procent, samtidigt som Sverigedemokraterna ökar från 16,6 till 18,0 procent. Sverigedemokraterna är därmed det största oppositionspartiet även enligt Sifo.

De övriga partierna, inklusive Socialdemokraterna, ligger ungefär där de låg i den förra mätningen. På vänsterkanten ligger Vänsterpartiet på 7,7 procent samtidigt som Miljöpartiet i denna mätning ligger exakt på fyraprocentsspärren. Bland de mindre borgerliga partierna ligger Kristdemokraterna med 2,9 procent fortsatt under spärren, samtidigt som Liberalerna har 6,2 procent av väljarna bakom sig.

Källa:
SvD/Sifo: Moderaternas sämsta siffror på 14 år


  • Publicerad:
    2017-06-18 15:00