BANKVÄLDET Efter att ha trakasserats och fått konton nedstängda på Länsförsäkringars bank har Nya Dagbladet valt att exponera bankens bossar. Länsförsäkringars högsta ledning skyddar sig bakom anonyma beslutsfattare som inte går att kommunicera med, skriver tidningen.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Nya Dagbladet utsattes för ett omfattande kundkännedomsdrev från Länsförsäkringars bank, där man hade tidningens konton. Kampanjen slutade med att banken inte bara stängde ned tidningens konton, utan även redaktörernas privata konton. Detta trots att man försåg banken med alla underlag som efterfrågats.

Precis som Nya Dagbladet tidigare utlovat har man valt att exponera de chefer på banken som ligger bakom Länsförsäkringars trakasserier av kunder. Enligt artikeln är det framförallt Susann Fredriksson, centralt funktionsansvarig för penningtvättsfrågor, Christian von Ahlefeld, compliance-chef och Ellinor Örtegren Johansson, chef för ”Financial Crime Prevention” som sysslar med kundkännedomsdrev och nedstängningar av konton.

Nya Dagbladet har utan framgång försökt att nå bankirerna för att reda ut Länsförsäkringars attack mot tidningen. Medan von Ahlefeld i januari ska ha lovat att återkomma hänvisade Örtergren-Johansson till bankens lokalkontor i Dalarna, som dock i sin tur hävdar att man inte haft något med kundkännedomsdrevet att göra.

I artikeln tar man även upp hur flera privatpersoner drabbats av Länsförsäkringars drev om ”kundkännedom” med hänvisning till ”penningtvätt” och ”terrorism”. Precis som med Nya Dagbladet ska banken även i dessa fall varit helt ointresserade att diskutera saken, samtidigt som beslutsfattarna inte gick att kommunicera med.

Sedan tidigare har Nya Dagbladet också kunnat avslöja hur Länsförsäkringar bryter mot flera lagar och att bankens ledning har kopplingar till Sveriges Radio och Wallenbergkoncernen.