ÖREBRO Polisen har blivit tvungna att retirera i samband med upplopp i Örebro. De ilskna rasfrämlingarna reagerar på att Rasmus Paludan skulle bränna en koran i staden.

Under gårdagen rapporterades om våldsamma upplopp i Linköping och Norrköping efter att det danska partiet Stram kurs höll koranbrännaraktioner i städerna.

Under långfredagen planerade det kontrajihadistiska partiet att hålla möte i Rinkeby och i Vivalla i Örebro, där partiledaren Rasmus Paludan skulle hålla tal och en koran brännas.

Redan innan mötet flyttade polisen manifestationen till Sveaparken, då man bedömde det som omöjligt att garantera säkerheten i mångkulturella Vivalla.

Men strax efter att den nya platsen utannonserats vid 17-tiden samlades över 200 personer som kastade stenar och bangers och försökte forcera polisens linjer.

Redan vid 18-30-tiden ska polisen ha tvingats retirera från den upprörda folkmassan, rapporterar Nerikes allehanda.

Enligt P4 Örebro ska så kallade motdemonstranter ha lyckats stjäla en polisbuss som man körde runt några varv med innan man eldade upp den.

— Motdemonstranter tog över polisbuss och körde den, säger P4 Örebros David Forsell från platsen samtidigt som polisen drog sig tillbaka.

— Det är ett allvarligt läge som vi gör vårt yttersta för att hantera, säger polisens presstalesperson Diana Qudhaib till TT.

Polisen ska även ha tvingats skjuta ett varningsskott för att säkra ett annat polisfordon.

Snart kom flera polisbilar att stå i brand och 19.30 beslutade polisen att upplösa sammankomsten ”med anledning av det allvarliga säkerhetsläget”.

Totalt finns rapporter om fem skadade poliser. Inledningsvis var det fyra skadade, vilket kommenterades av polisens talesperson Diana Qudhaib.

— Tre av poliserna är lindrigt skadade. Den fjärde har jag inga uppgifter om, men den ska ha fått en sten kastad i huvudet.

Även en privatperson ska ha skadats genom att få en sten kastad i huvudet.

I Rinkeby lyckades Stram kurs delvis att genomföra sitt möte, som var planerat att hållas mellan klockan 11 och 15. Vid 14-tiden fick dock polisen avbryta ”då fler personer kommit till platsen och opinionsyttringarna eskalerat med stenkastning mot polis”.

— Det eskalerade, och i samband med det greps sju till åtta personer för våldsamt upplopp, försök till misshandel och ett fall av brott mot knivlagen, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson för polisen i Stockholm, till SvD.

"Ett angrepp mot demokratin"

Rikspolischefen Anders Thornberg kommenterar i ett pressmeddelande på polisens hemsida upploppen i Norrköping och Linköping i skarpa ordalag. Enligt Thornberg är angrepp på poliser ”ett hot mot rättsstaten och demokratin”.

— Det som hände i Linköping och Norrköping är fullständigt förkastligt och kommer aldrig att accepteras. Jag har försäkrat mig om att de medarbetare som skadats har tagits om hand. Vi lever i ett demokratiskt samhälle och en av polisens viktigaste uppgifter är att se till att människor kan använda sina grundlagsskyddade rättigheter att demonstrera och uttrycka sin åsikt. Polisen ska inte välja vilka som har den rätten men alltid ingripa om brott sker. Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen, säger rikspolischef Anders Thornberg.