CORONA. Anthony Fauci är inte övertygad om att Covid-19 uppstod på naturlig väg och nya uppgifter gör gällande att tre forskare på ett kinesiskt labb blev sjuka i samband med att coronapandemin startade.

Tidigare denna månad intervjuades immunologen och den amerikanske smittskyddsexperten Anthony Fauci av Katie Sanders från PolitiFact. I intervjun fick Fauci frågan om han fortfarande är övertygad om att Covid-19 uppstod på naturlig väg, vilket Fauci svarade att han inte är.

— Faktiskt inte. Jag är inte övertygad om det, jag tänker att vi borde fortsätta att utreda vad som hände i Kina tills vi så gott det går har kunnat få reda på vad som hände, säger Fauci i intervjun som enligt Fox News inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Fauci upprepade i den amerikanska senaten i tisdags förra veckan att han inte kunde uttala sig om vad kineserna gjort eller inte gjort och att det vore bra om vad som hände i Kina kunde utredas mer. The World Health Organization (WHO) har också uttalat sig om teorin att viruset läckt ut från ett laboratorium men menar att det är ”extremt osannolikt” att det var så viruset uppstod och spreds. WHO har dock en pågående utredning om virusets ursprung.

Tre kinesiska forskare insjuknade innan pandemin startade
Igår avslöjade The Wall Street Journal att tre kinesiska forskare vid Wuhans institut för virologi insjuknade och fick söka sjukhusvård i november 2019, kort innan coronapandemin officiellt startade.

Enligt en tidigare ej offentliggjord amerikansk underrättelserapport hade forskarna symptom som både stämmer in på Covid-19 och vanliga säsongsinfluensor. Laboratoriet i Wuhan forskade också på coronavirus och det var i Wuhan som pandemin anses ha startat, varför en av teorierna är att något gick fel när forskarna experimenterade på fladdermöss och att personal på laboratoriet smittades av Covid-19 och sedan spred viruset ut i samhället.

Den kinesiska staten avfärdar misstankarna om att viruset skulle komma ifrån deras laboratorium och menar att det borde utredas om inte viruset till och med först uppstod någon annanstans än i Kina.


  • Publicerad:
    2021-05-24 11:10