UTRIKES. Nya protester som hyllas av amerikanska politiker har dragit igång i Iran.

Nya proamerikanska protester har dragit i gång i Iran. Enligt uppgifter ska det främst vara studenter som tagit till gatorna.

De ropar bland annat att USA – som tidigare under månaden mördade den iranske generalen Qassem Soleimani som framgångsrikt stridit mot Islamiska staten – inte är deras fiende. I stället menar de att det shiamuslimska styret är fienden. Demonstranterna ska bland annat vara missnöjda med att ett pressat iranskt luftförsvar av misstag sköt ner ett passagerarflygplan.

Protesterna har liksom de för två år tillika två månader sedan fått stort amerikanskt stöd.

Under de senaste protesterna stängde Irans styre ner internet för att minimera spridningen av upprorsmakarnas undergrävande verksamhet, vilket president Donald Trump refererar till ovan.

Utrikesminister Mike Pompeo:

Det antal demonstranter som försöker omkullkasta Teherans shiamuslimska teokrati understiger vida det antal som förra veckan hedrade deras lands mytomspunne general.

Proamerikanska Center for Human Rights in Iran ska ha erhållit videofilmer på demonstranter som blivit beskjutna av Irans säkerhetsstyrkor. Något som skarpt förnekas av Teherans polischef.

Filmer på ickepopulistiska demonstranter som river ner affischer på Qassem Soleimani har också publicerats av den regeringsvänliga nyhetsbyrån Fars.

Källor:
’Regime change is in the air’: US establishment seeks to capitalize on Iranian protests… again
Anger in Iran over jet’s downing; gunfire disperses protests


  • Publicerad:
    2020-01-13 20:05