HÄLSA. Den amerikanska hjärtorganisationen AHA kommer nu med nya riktlinjer kring vad som kan anses vara en lagom mängd socker att ge till barn samt att man inte bör ge barn under två år något tillsatt socker alls.

candy

American Heart Association (AHA) kommer nu med nya riktlinjer kring vad som kan anses vara en lagom mängd tillsatt socker att ge till barn. De poängterar också att man helt bör utesluta livsmedel med tillsatt socker till barn under två år. Till barn som är något äldre rekommenderas max 25 gram socker per dag.

AHA:s rekommendationer motsvarar att barn i åldern 2-18 år inte bör få i sig mer än åtta sockerbitar per dag och att man inte bör överstiga 2,5 deciliter eller ett glas sockersötad dryck per vecka. Rekommendationerna gäller tillsatt socker, det vill säga att exempelvis naturligt söt frukt inte räknas in i detta.

I Sverige däremot väljer man att fortsätta rätta sig efter de rekommendationer som kommer från Världshälsorganisationen (WHO). WHO poängterar dock att ytterligare en minskning av sockerintaget har stora fördelar. Hanna Eneroth på svenska Livsmedelsverket säger att tillsatt socker inte på något vis främjar god hälsa.

— Men vi är också noga med att säga att det inte finns några hälsofördelar med att äta tillsatt socker, säger Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i ett livsmedel och som exempel kan nämnas att en läskburk innehåller omkring 35 gram tillsatt socker och i 100 gram smågodis återfinns minst 60 gram tillsatt socker.

Källa:
Nya rön – Så mycket godis och läsk är lagom för barnen


  • Publicerad:
    2016-08-26 15:00