Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nya Tider klarade Bokmässans “expertgranskning” — ställer ut även i år

Av Redaktionen, 2017-03-13
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Efter en ”granskning” av ”experter på högerextremism” står det nu klart att Nya Tider kommer att återvända till årets bokmässa i Göteborg som går av stapeln i slutet av september.

Nya tiders chefredaktör Vavra Suk under förra årets bokmässa i Göteborg. Foto: Nordfront.se

Det var länge osäkert huruvida den invandringskritiska tidningen Nya Tider skulle få ställa ut på förra årets bokmässa i Göteborg. Inledningsvis sade arrangörerna ja för att sedan neka. Efter ytterligare turer i media sade man dock åter ja, vilket blev det slutgiltiga beslutet, trots skarp kritik från både Författarförbundet och gammelmedia.

Redan december meddelade arrangörerna nya riktlinjer kring vilka som får delta på Bokmässan och bekräftade att Nya Tider med största sannolikhet kommer att få delta även i fortsättningen ifall de skulle ansöka.

LÄS OCKSÅ: ”Expo samarbetade med judisk rasistorganisation i försök att stoppa Nya tider

Nu står det även klart att Nya Tider kommer att delta när Bokmässan hålls i Göteborg mellan den 28 september och 1 oktober.

— Vi har efter all uppståndelse grundligt gjort vår läxa och kommit fram till att vi inte kan utesluta någon utställare på grund av deras åsikter, säger Bokmässans vd Maria Källsson.

Det har dock framkommit att Bokmässans ledning inför beslutet ska ha konsulterat okända ”experter på högerextremism” och att dessa inte verkar ha funnit några hinder för att Nya Tider skulle få delta. Vilka kriterier som använts avslöjar Maria Källsson när hon motiverar beslutet utifrån ”granskningen”:

— Deras granskning hittade inga direkta kopplingar till våld, eller något annat som är olagligt i Sverige. Eller att någon av tidningens ledande personer gjort sig skyldig till brott, som hets mot folkgrupp. Granskningen visade även att tidningen inte skrivit något som strider mot svensk lagstiftning.

Det är därmed tydligt att Bokmässan, trots Källsons självkritiska utspel, de facto ger utrymme till att neka utställare på grund av deras åsikter.

Maria Källsson påstår sig inte vilja exkludera någon utställare på grund av deras åsikter.

Enligt Nya Tider så var förra årets debatt och mediala hets kring deras deltagande enbart positivt för tidningen. På sin hemsida skriver Nya Tider att det bland annat ledde till att tidningen fick 1 000 nya prenumeranter på endast tre veckor samt lika många som tog del av ett erbjudande om tre gratisnummer.

— Vi är en tidning som uppskattas av folket, en ärlig, rak och kvalitativ tidskrift med kunniga skribenter och debattörer. Under 2016 var vi enligt Tidningsstatistik en av de fristående tidskrifter som ökade mest, kommenterar Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk och tillägger att se ser framemot 2017 års bokmässa.

Maria Källsson hoppas dock att Nya Tiders deltagande vid årets bokmässa inte leder till lika stora kontroverser som under förra året.

— Den enda som gynnas av mycket rabalder är Nya Tider så jag hoppas att det inte blir som förra gången. Vi kommer att stå fast vid vårt beslut, säger hon och lägger samtidigt in en brasklapp:

— Saker kan inträffa. Om lagbrott eller en tydlig koppling mellan hat, hot och våld mot några av våra utställare skulle inträffa kan vi välja att ta ett nytt beslut.

Källor:
Högerextrema Nya Tider ställer ut på årets upplaga av bokmässan i Göteborg.
Nya Tider ställer ut på Bokmässan
Nya Tider ställer ut på Bokmässan 2017


  • Publicerad:
    2017-03-13 15:51