POLITIK. Liberalernas stöd är det näst lägsta i partiets historia. De riskerar att åka ut ur riksdagen vid nästa val, för inte ens klassiskt stödröstande lär kunna att hjälpa dem.

Nyamko Sabuni är Liberalernas partiledare.

Krisen fortsätter för Liberalerna och partiledaren Nyamko Sabuni, skriver Aftonbladet som har låtit Demoskop göra en så kallad väljarbarometer.

Liberalernas stöd är nu 2,8 procent, den näst lägsta noteringen någonsin.

— Det är ett väldigt allvarligt läge och det är svårt att förstå vad de ska göra nu, säger Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Ytterst ansvarig för partiets låga notering är dess partiledare Nyamko Sabuni, som även Nordfront stödde inför kandidaturen till att ersätta Jan Björklund som ledare för partiet.

Enligt mätningen är de liberala väljarna ”oroliga” för att lägga sin röst på partiet, skriver Aftonbladet.

— I den här mätningen har väljarna svarat att de inte vågar rösta på Liberalerna om det vore val i dag, de menar att det skulle vara en bortkastad röst, säger Karin Nelsson.

Orsaken till tappet förklaras bland annat med Liberalernas hållning i regeringsfrågan, att partiet inte längre uppfattas som relevant och att partiledaren Nyamko Sabunis ledarskap inte har gynnat partiet. Detta trots alla förhoppningar på henne när Jan Björklund avgått efter att ha förrått sina väljare i valet 2018 genom att ingå i Stefan Löfvens oheliga vänsterpolitiska allians kallad Januariöverenskommelsen.

I e-post till Aftonbladet kommenterar Liberalernas partisekreterare Juno Blom det svaga stödet för partiet.

Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti. Vi har legat lågt i opinionen sedan regeringsbildningen. Att återskapa förtroende hos liberala och allmänborgerliga väljare tar tid.

Den lägsta noteringen som Liberalerna tidigare fått var 2,7 procent, vilket var under maj och juni i år, också under Nyamko Sabunis ledning.

Fria Tider skriver att siffran är så låg att Liberalerna inte kan räkna med att rädda sig med stödröster i valet 2022.


  • Publicerad:
    2020-12-04 18:20