GÖTEBORG. Under fredagen rapporterades det om studentfirande i Göteborg som spårat ur. Nu kommer dock uppgifter om att oroligheterna faktiskt inte orsakades av studenter utan av ”nyanlända”.


Klipp från Fria Tider där även vakthavande befäl hos Göteborgspolisen intervjuas

Under fredagen skrev flera medier om att studentfirandet i Göteborg hade spårat ut i stenkastning och smällare. På polisens hemsida beskrev man händelsen som ”studentfirande som går lite väl vilt till” och att man totalt omhändertagit 25 personer kring Avenyn och Göteborgsplatsen enligt Polislagen §13, med andra ord ”störande av allmän ordning”.

Sedan dess har dock vittnesuppgifter och filmklippt läckt ut som tyder på att det inte handlade om studenter utan så kallade ”nyanlända flyktingar” som låg bakom oroligheterna.

Ett anonymt vittne berättar att det var ”poliser överallt” och att det låg ett tiotal mörkhyade personer på marken som polisen omhändertagit.

— Det fanns inte en student på mils omkrets. Nu var jag inte där från början men jag såg inte en student så långt ögat nådde. Det var mörkhyade personer kan jag säga, berättar vittnet för Fria Tider.

På fråga ifall det verkligen handlade om studenter menar Göteborgspolisens vakthavande befäl Johan Josarp att förklaringen ligger i att ”studenterna” kom från invandrartäta skolor. Även frånvaron av typiska studentkläder har sin förklaring enligt Josarp.

– Det är nog inte riktigt så idag. Det är inte alla som är uppklädda för studenten även om de tar studenten, förklarar han.

Källa:
Video: ”Inte en student på mils omkrets” – ögonvittne berättar om händelsen på Avenyn


  • Publicerad:
    2016-06-05 17:15