BOTKYRKA. Så kallade nyanlända elever från de mångkulturella områdena Alby och Fittja bussas dagligen in till Falkbergskolan i Tullinge söder om Stockholm. Detta eftersom majoriteten av eleverna där är etniska svenskar.

Falkbergsskolan

Enligt kommunalrådet Ebba Östlin är förklaringen till bussningen att det fanns lediga lokaler på Falkbergsskolan. Men även att mer än en fjärdedel av eleverna röstade på Sverigedemokraterna under skolvalet 2010, vilket fick politikerna att diskutera hur detta skulle kunna motarbetas.

— Vi såg att många i skolvalet röstade på SD på Falkbergsskolan, då kände vi att det fanns en poäng i att jobba aktivt med värdegrundsfrågor, berättar Östlin.

Falkbergsskolans rektor Anna-Lena Bergman berättar att de förberedde eleverna på skolan innan bussningen från de mångkulturella områdena kommit igång.

— Vi sa att det kommer att komma barn hit som har varit med om krig och har varit utsatta för svåra saker. Ungdomar är väldigt mottagliga, när de får förståelse för saker och ting kan de tänka nytt, vi sa att de skulle försöka få de nya eleverna att känna sig välkomna. Många tog till sig detta och har verkligen välkomnat dem som kommit, menar hon.

Denna bussning till Falkbergsskolan ingår i ett projekt som pågått inom Botkyrka kommun i några år nu. Elever från mångkulturella skolor bussas in till mer välfungerande skolor med mestadels etniskt svenska elever.

Sverigedemokraterna backade något i det senaste skolvalet på Falkbergsskolan som ägde rum 2014 vilket kan vara en följd av att ungefär var femte elev på skolan numera är född utomlands.

Källa:
Klassen där alla pratar arabiska


  • Publicerad:
    2016-04-11 19:20