KVINNOSYN. En nyanställd passkontrollant med muslimsk bakgrund vägrar skaka hand med kvinnliga kollegor. Handskakningsdebatten är i full gång.

Det var i Skåne som den nyanställde passkontrollanten vägrade att skaka hand med kvinnliga kollegor. Därmed drog debatten kring handskakningar igång inom gränspolisen.

Den nyanställde mannen i fråga är muslim och menar att han hellre hälsar med handen på hjärtat istället för handskakning. Polisledningen har kopplats in i ärendet efter att flera anställda har vänt sig till skyddsombudet.

— Det här är en händelse som orsakat en viss form av uppståndelse. Det har diskuterats av regionledningen och vår hatbrotts- och mångfaldsstrateg är inkopplad, säger polisens kommunikatör Ewa-Gun Westford.

Polisledningen har kommit fram till att den muslimske mannen inte gjort något fel eftersom det åtminstone inte inkommit några klagomål på hans arbetsinsatser.

— Vi inom polisen ska bejaka mångfalden, kommenterar Westford.

Nordfront har tidigare rapporterat om ett privat vårdföretag som fick i fjol böta 75 000 kronor till en muslimsk kvinna vid en liknande ”handskakningskonflikt”. Den muslimska kvinnan vägrade skaka hand med doktorn och därmed uppstod en hotfull stämning eftersom kvinnan även hade sin man med sig.

Läkaren å sin sida hävdar att undersökningen inte kunde genomföras då det uppstod en hotfull stämning på plats då kvinnans make var där.

Kvinnan var efter detta inte sen med att kontakta Diskrimineringsombudsmannen (DO) som hjälpte henne att stämma vårdföretaget.

När domen från Hässleholms tingsrätt föll stod det klart att företaget måste betala 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan för att ha ”diskriminerat” henne på grund av hennes religion.

Källa:
Handskakningsdebatt hos gränspolisen


  • Publicerad:
    2016-06-09 09:25