MEDIA. I en ny video från det medborgarjournalistiska initiativet Project Veritas erkänner Twitteranställda att majoriteten av företagets inkomster kommer från försäljning av privat användarinformation.

Twitteranställd erkänner att man säljer information från sina användares privata meddelanden. Skärmbild: youtube.com.

Det amerikanska medborgarjournalistiska initiativet Project Veritas avslöjar i en ny video att Twitter säljer användarinformation till högstbjudande, även privat information. I videon får man se när Twitteranställda inför dold kamera skryter om hur mycket information de lagrar om användarna, och hur de sedan säljer informationen vidare.

— Allt du skickar lagras på våra servrar, du kan inte ta bort det. Så alla dina sexmeddelanden och dina nakenbilder är på våra servrar nu. Alla dina älskarinnor och tjejer du legat runt med finns på våra servrar nu, säger Panay Singh, ansvarig för direktmeddelanden på Twitter, inför den dolda kameran.

— Så vad som händer är att när du skriver saker eller när du lägger upp bilder på nätet så försvinner de aldrig, de finns alltid där. Även efter du har lagt upp dem så sitter det människor och analyserar dem för att ta reda på vad du är intresserad av och vad du pratar om, och de säljer den informationen… Alltihop. Allt du lägger upp på nätet, fortsätter han utan att veta att allt han säger spelas in.

Mihai Florea, mjukvaruingenjör på företaget, instämmer i vad Singh säger och säger att ”det här är hur företaget får in pengar, du betalar för rätten att använda sidan med din information, det funkar likadant på alla liknande sidor”.

En av Twitters nätverkssäkerhetsingenjörer, Clay Haynes, berättar inför den dolda kameran att han tidigare hade personlig tillgång till alla privata meddelanden som skickades på hemsidan.

— Det är som ett obehagligt storebrorssamhälle. Jag vill inte påstå att det skrämmer mig, men det är på en nivå som verkligen upprör mig, säger Haynes i videon.

Project Veritas har tidigare gjort flera spektakulära avslöjanden, bland annat att Donald Trumps Rysslandskoppling är ”fake news” och att demokraterna använde sig av inhyrda provokatörer mot Trumps valmöten.

Se Project Veritas reportage:


  • Publicerad:
    2018-01-17 12:14