INRIKES. I år har Liseberg tvingats hantera ett helt nytt fenomen; barn och ungdomar som ”heilar” när de passerar åkattraktionernas kameror.

Nordens största nöjespark – Liseberg i Göteborg – säger sig i år tvingas hantera ett helt nytt fenomen. Barn och ungdomar påstås utföra en så kallad heilning när de passerar åkattraktionernas kameror.

Detta ”problem” har förekommit ända sedan årets säsong drog igång säger tillförordnade parkchefen Fredrik Löfgren till SVT. Det ska förkomma i attraktionerna Flumride och Helix och det handlar om barn och unga mellan 13 och 16 år gamla.

— När ett sådant foto tas så tillkallar vi våra vakter och polis direkt. Vi vill visa att vi ser allvarligt på ett sådant beteende. Det är ju ett brott som har begåtts, förklarar Fredrik Löfgren.

Hittills i år har Liseberg noterat 40 Hitlerhälsningar. I åtta fall har det lett till polisanmälan och trots resursbrist verkar polisen ta hårt på dessa ”brott”.

— Att man gör Hitlerhälsningar i åkattraktioner är fruktansvärt. Det är hets mot folkgrupp, säger Andrea Hammar, förundersökningsledare för den så kallade demokrati- och hatbrottsgruppen i polisområde Väst.

Hon menar vidare att det visserligen är svårt att bevisa att det verkligen rör sig om en så kallad Hitlerhälsning men att polisen pratar med folk och analyserar bilder, allt i syfte att styrka ett eventuellt hatbrottsmotiv.

De heilande barnen på Liseberg uppmärksammades dock redan i juni av Nordisk Radio-programmet ”Mer än ord”. Lyssna nedan på Simon Engelin som berättar hur han bevittnat ett pågående hatbrott och hur polisen hanterade saken:

Källa:
Lisebergs problem: Barn och ungdomar gör Hitlerhälsning i åkattraktioner


  • Publicerad:
    2019-07-16 20:45