USA. New York stad har uppdaterat sitt födelseformulär och vill nu veta om mamman som fött barn är kvinna eller man. Nej, det är inget tryckfel lovar New York Post som skrivit om det nya formuläret.

New York Citys hälsodepartement har tagit fram ett nytt födelseformulär för nyblivna föräldrar. Men mitt bland standardfrågorna har en märklig fråga lagts till. I det nya formuläret kan den nyblivna mamman själv välja att fylla i att hon är man.

I sektionen “Mother/Parent (Woman Giving Birth)” vill New York City nu veta “What is your DATE OF BIRTH, current AGE and SEX?”. Pappan får svara likadant, men för honom finns ingen “giving birth”-notering i den sektion som han ska fylla i.

Spektaklet hyllas nu av ledande hbt-personer. Susan Sommer, en advokat som arbetar inom en grupp som stödjer hbt-personer, säger att det är ”fullt möjligt för en person som har fött ett barn att identifiera sig som man”.

Också Suzanne Goldberg som leder Sexuality and Gender Law Clinic vid Columbia University är nöjd med ändringen:

— Vad som spelar roll är att de inblandade vuxna betecknas som ’föräldrar’. Det har ingen juridisk betydelse huruvida en vuxen kallas för ’mor’ eller ’far’. Dessa är sociala kategorier, hävdar hon.

Källa:
Birth certificates ask parents if ‘woman giving birth’ is female


  • Publicerad:
    2015-02-01 20:40