INTEGRITET Tidöregeringen föreslår att tillståndskravet för kameraövervakning slopas för kommuner, regioner och myndigheter. Förslaget inkluderar även utökade befogenheter för polisen att övervaka fler platser och använda avancerad teknik.

Kameraövervakning är ett centralt verktyg i kampen mot brottslighet, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M), som presenterade lagrådsremissen vid en pressträff.

Förslaget innebär att kommuner, regioner och myndigheter inte längre behöver ansöka om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) för att sätta upp kameror.

– Kameraövervakning är avgörande för att trycka tillbaka brottsutvecklingen, menar Strömmer och påstår att kamerabilder bidrog till gripandet av terroristen Rakhmat Akilov.

IMY får ansvar för tillsynen av kameraövervakningen, men regeringen räknar inte med att varje enskilt beslut kommer att granskas.

För polisen, som redan är undantagna från tillståndskravet, föreslås det bli enklare att övervaka fler platser.

Polisen och Säkerhetspolisen ska även få utökade möjligheter att använda teknik som automatiskt känner igen registreringsnummer.

Dessutom föreslås det göras lättare att kameraövervaka från luften och civila polisbilar, men till skillnad från idag ska man inte behöva informera allmänheten om att de blir filmade.