NATO Under söndagseftermiddagen berättade Jens Stoltenberg att det kommer att ske ett nytt Natomöte i mitten av juni. Han berättar att han har hopp om ett svenskt medlemskap i juli.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, berättade under söndagen att det i mitten av juni kommer att hållas ett nytt möte mellan Turkiet och Sverige angående ansökan om ett svenskt medlemskap i Nato.

— Vi har kommit överens om att parterna ska mötas igen under veckan som inleds den 12 juni, sade Stoltenberg under en presskonferens i Istanbul.

Stoltenberg säger även att Sverige levt upp till de överenskommelser som gjorts för att Turkiet ska gå med på att släppa in landet i Nato. Han lyfter bland annat den nya antiterrorlagen som började gälla i torsdags. Han pratade även om de demonstrationer som gjorts i Sverige emot Turkiet och Natomedlemskap. Turkiet har krävt att svenska myndigheter ska stoppa dessa demonstrationer. Stoltenberg tycker inte att de ska stoppas med hänvisning till yttrandefriheten, men han säger att han har förståelse för den turkiska ilskan.

— Organisatörerna vill stoppa Sverige från att bli medlemmar i Nato och blockera samarbetet med Turkiet. Vi bör inte tillåta dem att lyckas, sade Stoltenberg.