INRIKES. Under tisdagen greps en man av Säpo som misstänks att ha lämnat känsliga uppgifter till Ryssland. Nu kommer uppgifter att ytterligare en misstänkt spion gripits under onsdagen – misstänkt för att ha spionerat på ”flyktingar” åt en främmande makt.

Nordfront har tidigare rapporterat om att Säkerhetspolisen gripit ett tiotal personer med kopplingar till en numera avpolletterad marinofficer inom Försvarsmakten, misstänkta för någon typ av verksamhet som hotar rikets säkerhet.

Under tisdagen greps även en man som arbetar inom svensk högteknologisk industri, mitt under en middag med en rysk diplomat som enligt Säpo egentligen är en underrättelseagent.

Nu kommer uppgifter om att ytterligare ett Säpo-gripande har skett under onsdagen, denna gång mot en man som misstänks för så kallat flyktingspionage. Det innebär att mannen misstänks ha försökt hindra främlingar i Sverige från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har ”flytt” ifrån, samt för att ha samlat in information om regimens landsmän i Sverige.

Brottet ska ha pågått under perioden 10 april till och med 30 september 2018 i Stockholmsområdet. Det är oklart exakt vilken främmande makt som mannen misstänks ha arbetat åt.

— Det stämmer att det är en person som greps i går misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person, eller flyktingspionage som det ibland brukar benämnas, bekräftar Säpos presschef Karl Melin för DN.

Gripandet har inget samband med tisdagens gripande, eller härvan kring marinofficeren, enligt Karl Melin.

— Det här ärendet har i nuläget ingen koppling till något annat eventuellt ärende. Det är alltid bäst att säga ”i nuläget” eftersom alla förundersökningar kan ju leda framåt och ge kopplingar till annat

I övrigt är Säpo sin vana trogen förtegna.

Källa:
Ytterligare misstänkt spion gripen


  • Publicerad:
    2019-02-28 13:30