GREKLAND. Efter att regeringen inte lyckats få sin president vald har parlamentet upplösts och nyval utlysts i Grekland. Valet förväntas gynna partierna SYRIZA och Gyllene gryning.

grekland-nyval

Regeringens bräckliga majoritet på 155 av 300 mandat visade sig inte räcka till för att få sin kandidat till presidentposten vald av det parlamentet. De två regeringspartierna, borgerliga Ny demokrati och socialdemokratiska PASOK, hade utsett EU-kommisionären Stavros Dimas (Ny demokrati) som presidentkandidat, men vid det tredje försöket att få honom vald lyckades man under måndagen bara få ihop 168 av de 180 nödvändiga rösterna. Enligt konstitutionen i Grekland måste parlamentet nu upplösas och nyval utlysas. Det mesta pekar på att nyvalet kommer att hållas den 25 januari.

Detta kan innebära slutet för Antonis Samaras och Evangelos Venizelos EU-vänliga regim och bana vägen för helt andra krafter. Detta öppnar upp för vänsterpartiet SYRIZA, som var det andra största partiet vid parlamentsvalet 2012, men premiärministern Antonis Samaras varnar för att nyvalet kommer göra Gyllene gryning ännu starkare. Dagarna innan den sista omröstningen uttalade Samaras: ”Det är antingen Stavros Dimas eller Gyllene gryning”.

Gyllene gryning, som bidrog till att Dimas inte kunde bli vald, förutspådde dagen innan omröstningen i ett pressmeddelande att SYRIZA nu kommer ta över och att Gyllene gryning blir den enda oppositionen:

Gyllene gryning kommer att rösta och ta ifrån Samaras-Venizelos-regimen dess makt. När valet är över kommer Gyllene gryning vara den enda oppositionen mot den nya promemoria-regeringen SYRIZA, som redan knutit kontakter och inlett planer med internationella långivare.

Gyllene gryning har om presidentkandidaten och före detta EU-kommisionären Stavros Dimas uttalat att ”få har mer djupa sionistiska kontakter och träning i New York än Stavros Dimas” med syftning på hans arbete i bland annat Wall Street och Världsbanken.

Stavros Dimas.

Stavros Dimas.

Det radikala vänsterpartiet SYRIZA, som blev det största partiet vid Europaparlamentsvalet senast, ligger bra till för att vinna nyvalet. SYRIZA säger sig vilja omförhandla lån som EU och Internationella valutafonden påtvingat Grekland med hjälp av regeringen Samaras-Venizelos. Om SYRIZA kommer att följa sin linje kan det utlösa en ny eurokris där Grekland kan tvingas att lämna euron.

Bakom SYRIZA kommer det nationella partiet Gyllene gryning. Om SYRIZA fullföljer sina planer på att omförhandla lånen skulle partiet kunna få oväntat stöd av Gyllene gryning. Men om det istället förhandlar med internationella långivare under bordet, som Gyllene gryning anklagar SYRIZA för att göra, kan en situation uppstå där det nationella partiet på riktigt kämpar om regeringsmakten när SYRIZA faller på grund av brutna löften till det grekiska folket. Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos har gjort klart partiets inställning i den ekonomiska frågan i artikeln ”Hellre Drachma än slaveri”.

Nikolaos Michaloliakos har suttit fängslad i 15 månader utan bevis.

Nikolaos Michaloliakos har suttit fängslad i 15 månader utan bevis.

Det återstår att se vad för sorts förmåga Gyllene gryning har att mobilisera inför ännu ett val. Gyllene grynings ledande medlemmar greps efter ett tillslag för över ett år sedan och sju stycken av dem, däribland partiledaren Michaloliakos, sitter fortfarande fängslade utan bevis, anklagade för att leda en ”kriminell organisation”. De politiska förföljelserna mot Gyllene gryning var ett verk av Samaras-Venizelos-regimen, på uppmaningar från den judiska lobbyn i USA, i syfte att ”utrota Gyllene gryning” enligt Samaras själv.

Premiärministern Antonis Samaras (t.h.)

Premiärministern Antonis Samaras (t.h.)

Men trots att delar av ledarskapet fortfarande sitter fängslat har partiet lyckats mobilisera krafterna vid andra val. Vid Europaparlamentsvalet blev Gyllene gryning landets tredje största parti med 9,3 procent av rösterna (att jämföra med när partiet blev sjätte störst med 7 procent i parlamentsvalet 2012) trots att regeringen kraftigt slagit ner på partiets möjligheter att bedriva valkampanj.

I och med chockvågen vid Europaparlamentsvalet har partiet ökat massivt i opinionsundersökningarna. För några veckor sedan genomfördes en ny undersökning som visar att Gyllene gryning nu är näst största partiet med 18,5 procent av rösterna – efter Syriza men före både Ny demokrati och PASOK.

Den 25 januari får vi veta om den politiska kartan ritas om i Grekland.


  • Publicerad:
    2014-12-30 14:01