SVERIGE. I september anländer USA:s president Barack Obama till Sverige. Inför statsbesöket har en anmälan mot Obama inkommit till den svenska polisen. Anmälan rör brott mot mänskligheten.

Bakom anmälan ligger den svenske överläkaren Gunnar Olofsson från Borås. Till P4 Sjuhärad förklarar Olofsson vilka olagliga handlingar han anser att Obama gjort sig skyldig till: ”För det första är det olagligt att bedriva krig och ockupation som han har gjort i Afghanistan och Irak. Det är förbjudet att spärra in människor utan rättegång som man gör i Guantanamo och på andra fångläger i världen. Sen är det ju inte minst intressant att det är olagligt att övervaka och spionera på svenska medborgare och EU-medborgare. Det här är väldigt allvarliga brott”.

Gunnar Olofsson hoppas att hans anmälan åtminstone ska räcka för att polisen ska ta in Obama på förhör när han anländer till Sverige. ”Jag räknar med att jag som svensk medborgare ska kunna ha det inflytandet på mitt eget lands politik, och att min röst räknas när jag vill påtala ett brott”, säger han till P4.

Polisen har i skrivande stund inte uttalat sig om anmälan mot Barack Obama.

Källa:
Obama polisanmäld av svensk överläkare


  • Publicerad:
    2013-08-10 23:59