UTRIKES. Under onsdagen presenterade EU-kommissionären Ylva Johansson (S) EU:s nya invandringspolitik. En del fokus kommer ligga på så kallat återvändande och att invandrare ska stanna i sina hemländer. Invandringen till Europa ska samtidigt fortsätta.

Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S). Foto: Anders Henrikson (CC BY 2.0).

Det var under onsdagen som EU:s nya gemensamma invandringspolitik presenterades, en politik som den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) menar utmärks av ”obligatorisk solidaritet”.

Hon påstår också att det finns ett starkt stöd bland EU-medborgare att fortsätta invandringen från tredje världen:

– Jag menar att det politiskt finns ett ganska starkt stöd bland EU-medborgare för att ta emot flyktingar och välkomna migranter, men det finns en oro att vi inte kan göra skillnad på de som har rätt att vara här och de som inte har rätt.

Angående det sistnämnda vill Johansson att det ska införas en snabbgranskning vid EU:s yttre gräns som ska ta max fem dagar. Man ska ta fingeravtryck samt göra hälsotest, men även säkerhetstest samt att identifiera personen.

Där är det tänkt att invandrarna ska sållas ut. Följs detta kommer de som inte välkomnas att få det svårt att ta sig längre in i EU. Däremot ska varje EU-land få en flyktingkvot baserad på folkmängd och BNP.

Om invandrarnas hemländer till exempel vägrar ta tillbaka dem, måste det EU-land som de tilldelats ta emot dem. Alltså lär länderna Ungern och Polen fortsätta protestera.

När det gäller Ylva Johansson själv så tycks hon ha både en pessimistisk och optimistisk inställning till sina egna förslag. Hon tror nämligen att alla 27 medlemsstater kommer bli missnöjda med dem.

Men hon säger också att hon hellre ser 27 missnöjda länder som sedan förhandlar än någonting annat.


  • Publicerad:
    2020-09-23 17:30