SVERIGE. Till hösten är planen att 10 000 poliser ska genomgå en obligatorisk vidareutbildning inom terrorism. Det hela är en satsning för att göra den enskilda polisen mer trygg vid ett eventuellt attentat.

polisen-1440x960

Nu planeras det för en ny vidareutbildning inom terrorism som syftar till att göra den enskilde polismannen tryggare och mer säker på vad som ska göras vid ett eventuellt attentat. Den nya utbildningen kommer bli obligatorisk för alla poliser som arbetar i yttre tjänst och innehåller både teori och praktik.

— Förhoppningsvis, och det tror jag också, så kommer det göra skillnad på så sätt att den enskilda polisen är mer trygg i vad som ska göras och hur det ska göras, och känner att man faktiskt kan göra skillnad, för den enskilde svenska polisen kommer att göra skillnad vid ett attentat, vi är beväpnade och vi är också ganska vana att hantera våldsamma beväpnade gärningsmän, säger Jonas Hysing som är chef på Nationella taktiska rådet som utvecklar polisens arbete kopplat till terrorism .

Den nya utbildningen avlöser tidigare så kallade åtgärdskort som beskrivit hur polisen ska agera vid ett eventuellt attentat samt den webbutbildning som varit tillgänglig för poliser. Dessa åtgärder har fungerat som en lättare variant av mental förberedelse men nu anser man alltså att det krävs en mer omfattande utbildning. Detta med anledning av de ”attentat med möjligt gemensamma nämnare som skett den senaste tiden”.

Emma Cronberg är nationellt skyddsombud för polisen och menar att det är på tiden att denna utbildning genomförs.

— Den här utbildningen är ju praktisk, och i vårt praktiska yrke behöver man träna för det man kommer möta i verkligheten. Det ger en helt annan grund, och det är mer omfattande än tidigare, tidigare har det varit lättare varianter med mer av mental förberedelse, säger Cronberg.

Källa:
Poliser får mer utbildning inom terrorism

 


  • Publicerad:
    2016-09-21 13:15