Under den skinande onsdagssolen samlades kamrater från kampgrupperna 101 och 110 i Vagnhärad för att dela ut flygblad. Man började med att dela upp sig i två grupper för att maximera effektiviteten av propagandaspridandet och ställde sig vid ingångarna till stadens butiker som låg med knappt 50 meters mellanrum.

Responsen i byn var överlag bra och många hade hört talas om organisationen förr. En av butikernas ägare var dock inte lika glad över närvaron av opinionsbildarna och sade att han inte önskade att något parti skulle stå utanför hans butik. Herren informerades om opinionsbildarnas rätt att utföra sitt arbete på offentlig plats och om han hade svårt för det så fick han kontakta polis. Vilka senare kom att dyka upp utan att göra annat än att observera på behörigt avstånd.

Även ett par till synes homosexuella kvinnor kom senare att uppvisa sitt missnöje och mod i kampen mot de goda krafterna, då de ställde sig i en av butikerna och slet flygblad ur händerna på dem som kom in. Motståndsmännen valde då att lägga om sin strategi och delade enbart ut till folk som kom ut ur butiken istället för på vägen in. Detta gjorde en av kvinnorna så arg att hon kände sig nödgad att för varje människa som tagit ett blad strängt beordra dem (fortfarande från insidan av den trygga butiken) att slänga bladen.

Efter att polisen ankommit som tidigare nämnts grät hon ut hos en av dem för att sedan begära eskort ut genom butikens dörr förbi motståndsmännen, bara för att sedan ställa sig med poliserna på det behöriga avståndet och gråta ut något mer.

Flertalet tummar upp syntes och trevliga kommentarer om att organisationen gör ett bra jobb hördes. Mot slutet av aktiviteten kom även ett gäng av ungdomar för att träffa motståndsmännen. De sade sig ha hört om att organisationen stod på stan och delade ut flygblad och skulle därför passa på att ta sig en pratstund. De berättade om att i skolan hade lärarna berättat om hur hemska och läskiga ”nazisterna” i Nordiska motståndsrörelsen minsann var. Det uppdagades dock snart att grabbarna hade bättre koll på läget och efter att ett par paket klistermärken hade bytt ägare så byttes det även denna gång telefonnummer för framtida kontakt.

Med den goda responsen i tanken och senaste tidens kontakt med de lokala ungdomarna kommer Vagnhärad med säkerhet att besökas igen snart.


  • Publicerad:
    2018-05-24 17:30