HÄLSA. På grund av den ökande övervikten och fetman bland svenskar satsar nu de svenska krematorierna på extra stora och bredare ugnar, det har nämligen gått så långt att ”kunderna” inte får plats annars. Men detta räcker ändå inte.

De allra flesta människor vet att övervikt och fetma inte är bra. Problemen med dessa båda saker har nu även drabbat många svenska krematorier som därför installerar större och bredare ugnar. Ett av de som har bestämt sig för detta är krematoriet på Sankt Sigfrids griftegård i Borås.

Enligt kyrkogårdschef Lars Öhrn har man flera gånger fått säga nej eftersom det på grund av detta inte går att lyfta maxvikten.

— Vi är väl lite fundersamma på var utvecklingen slutar när det gäller det här, säger han.

Även SKKF, branschförbundet för begravningsverksamhet, anser att det är ett problem att vissa nekas kremering. Så här säger Jan-Olov Andersson, vd för SKKF, om det hela:

— Det är klart att det blir ett problem för dem det drabbar även om det är en, fem, tio eller femtio stycken. För den det drabbar är det ett problem.

Troligen kan problem med fetma och övervikt även efter döden ha att göra med för mycket ätande av skräpmat, frånvarande av träning av olika slag, samt mycket stillasittande.

Men förmodligen är det inte enbart krematorierna som har fått problem med detta. För de överviktiga människor som efter sin död vill begravas i kistor måste då i så fall även kistorna vara större och bredare.

Källa:
Krematorier installerar större ugnar – överviktiga får inte plats


  • Publicerad:
    2020-01-09 09:10