POLITIK Regeringen vill utöka polisens kameraövervakning för att lättare bekämpa gängvåldet. Man ska utreda flera frågor om polisens befogenheter i ett ”snabbspår” för att snabba på utredningen.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill nu utöka polisens kameraövervakning för att lättare kunna förebygga gängvåldet. Även fler frågor ska snabbutredas i regeringskansliet, bland annat ansiktsigenkänning.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) menar att fler övervakningskameror har stor operativ betydelse.

— Både för att förhindra och förebygga skjutningar och sprängningar, men också om de ägt rum hitta, gripa och lagföra skyldiga, säger han.

Tidöpartierna anser att polisen bör få använda ansiktsigenkänning, automatiskt kunna avläsa registreringsskyltar via kameror och även få direktåtkomst till extern kameraövervakning från till exempel vägkameror.

— I dag får polisen i Sverige undrande reaktioner från kollegor i andra länder när de inser att exempelvis alla kameror för trängselskatter inte får användas direkt av polis för att bekämpa grov allvarlig brottslighet, säger Strömmer.

Utredningen för dessa frågor har ännu inte någon tidsplan.

— Men hela poängen är att man ska kunna klara det här på sex till åtta månader, något som normalt sett kanske skulle ta dubbelt så lång tid, säger Strömmer.

Regeringen ger också ett tilläggsdirektiv till en redan pågående utredning om kamerabevakning. Det går ut på att polisen ska få ökade möjligheter att använda drönare för kameraövervakning. Förslaget ska presenteras i april.

Polisen får även ett nytt mål för antalet övervakningskameror. I slutet av nästa år ska det finnas 2 500 övervakningskameror, i stället för 1 600 som var det tidigare målet.