MELLANÖSTERN. Konflikten mellan israeler och palestinier ser ut att trappas upp och det talas om en ”knivarnas intifada” där framför allt palestinska ungdomar som fått nog av det israeliska förtrycket har börjat knivhugga enskilda judar på gatorna i Jerusalem. Stämningen har också trissats upp av en film som visar en ung palestinsk pojke som ser ut att vara svårt skadad samtidigt som israeler skriker att de hoppas att han ska dö.

Under Israel-Palestina-konflikten har palestinierna genomfört två intifador, eller uppror, där våldet mot israeler och den israeliska regimen trappats upp.

I Israel fruktar man nu att en tredje intifada som har fått namnet ”knivarnas intifada” är på väg att uppstå. Detta efter en serie våldsdåd där unga palestinier har knivhuggit judar på Jerusalems gator. Totalt ska det röra sig om ett 50-tal knivöverfall de senaste två veckorna.

— Det verkar inte finnas något mönster. Detta kan vara ungdomar som agerar genom sociala medier, som påverkas av en liten grupp individer organiserade i celler – så det är svårt att påverka situationen genom de samordnade diplomatiska ansträngningar som brukar användas för att trappa ner våldet. Angriparna verkar sakna ledarskap och det är ett väldigt annorlunda och mer svårhanterat problem på kort sikt för israelerna, säger en expert till NBC.

Även om fokuset i media ligger på det palestinska våldet mot israeler så framkommer det vid närmare granskning att det som vanligt är palestinierna som är mest utsatta. I söndags mördades till exempel en gravid palestinsk mor och hennes treåriga dotter när deras hus på Gazaremsan kollapsade efter en israelisk bombräd som ska ha haft en vapendepå tillhörande Hamas som mål. Vid ett tillfälle knivhögg också en jude tre palestinier och en beduin.

Enligt uppgifter från en artikel från i tisdags hade 30 palestinier dött under sammandrabbningar sedan den 1 oktober. På Västbanken och I Gaza har också 4 200 palestinier skadats. Under samma period ska bara åtta israeler dödats i knivhuggningar och 99 ha blivit skadade i konflikt med palestinier.

NBC rapporterar att det det varje timme kommer rapporter om israeliska säkerhetsstyrkor som använder övervåld mot palestinska ungdomar och vissa palestinier som dött har bara varit runt 12 år gamla.

En film från i måndags som visar en palestinsk pojke, 13-årige Ahmed Manasrah, liggande på marken där han blöder och plågas har spätt på den spända stämningen mellan israeler och palestinier. Runt den skadade pojken står nämligen israeler som ropar till pojken att han ska dö och polisen på plats hjälper inte pojken utan fokuserar på att fösa undan personer som står och tittar på.

Uppgifter om vad som hade hänt och hur incidenten slutade går isär. Den israeliska versionen är att Manasrah och en 15-årig kusin först hade knivhuggit israeler och blev stoppade men att 13-åringen fördes till sjukhus och överlevde, men Manasrahs föräldrar menar att det inte stämmer att pojken ska ha angripit några judar med kniv. Enligt myndigheterna ska 15-åringen ha avlidit men 13-årige Manasrah ska ha överlevt.

Se den omtvistade filmen nedan (varning för väldigt starka scener):

Källor:
Dispute Over Viral Video of Shot Ahmed Manasrah Sums Up Israel-Palestinian Conflict
Israel-Palestine Violence: Fears of Third Intifada Put Jerusalem On Edge


  • Publicerad:
    2015-10-16 16:15