USA Advokaten Michael Cohen har tidigare dömts till fängelse för att ha betalat 130 000 av Donald Trumps kampanjpengar för att tysta porrstjärnan Stormy Daniels. Nu är han åklagarens sjärnvittne i åtalet mot Trump.

Under förra veckan stod det klart att USA:s expresident Donald Trump åtalas på 30 punkter av en George Soros-sponsrad åklagare i New York. Den huvudsakliga åtalspunkten är de 130 000 dollar som den judiske advokaten Michael Cohen betalade ut till porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om sin tidigare relation med Trump.

Enligt Trumps försvarare finns det inget som tyder på att Trump var inblandad i transaktionen, som dessutom bedöms som bokföringsbrott och brott mot lagar om kampanjfinansiering och därmed ska vara preskriberat. Men Cohen kommer nu att förråda Trump och användas av åklagaren som ”sjärnvittne” i åtalet, uppger Reuters. Detta trots att han 2017 uppgav att han ”skulle göra allt för att skydda Trump”.

Två år senare vittnade den judiske advokaten dock inför en kongresskommitté och då hade hans inställning till sin tidigare arbetsgivare ändrats helt.

— Jag skäms eftersom jag vet vad herr Trump är. Han är en rasist, han är en bedragare, han är en fuskare, dundrade Cohen under förhöret.

Under förhöret uppgav Cohen dessutom att han ”skrämt upp kanske 500 personer” å Trumps vägnar och ”ljugit för många, inklusive presidentens fru Melania [Trump]”. Cohen kunde dock inte säga att Trump beordrat honom att göra detta. Istället ska Trump ha instruerat honom med någon slags telepati.

— Han ställer aldrig frågor, ger aldrig order. Han talar med kodspråk, och jag förstår koden eftersom jag har varit nära honom i ett decennium, påstod Cohen.

Cohen har nu till och med registrerat sig som demokrat istället för republikan, skriver DN. Trump har offentligt attackerat Cohen för hans förräderi och kallat honom för ”råtta”, något som advokaten slår tillbaka.

— Trump kallar mig en tjallare för att jag väljer att säga sanningen, ungefär som en mafioso skulle göra när en av hans män väljer att samarbeta med staten, säger han.

Michael Cohen är inte den första juden som förrått Trump. I samband med att FBI slog till mot Trumps hem i Florida förra året valde expresidentens judiske svärson Jared Kushner att vända sin svärfar ryggen. Kushner har pekats ut som arkitekten bakom Trumps neokonservativa svängning under presidentskapet och många av ex-presidentens svek mot sin väljarbas.