EXTREMVÄNSTERN Tidningen Arbetarens tidigare vd Thomas Karlsson får villkorlig dom och dagsböter efter att ha hotat Flammans och ETC:s chefredaktörer på X.

Det var i juli som AFA-veteranen Thomas Karlsson, som har bakgrund som både knarklangare och vd för extremvänstertidningen Arbetaren, åtalades vid Södertörns tingsrätt för olaga hot. Bakgrunden var ett internt bråk inom extremvänstern om hur man ska se på konflikten mellan Israel och Palestina.

Karlsson var upprörd på bland annat Flammans och ETC:s chefredaktörer Leonidas Aretakis och  Andreas Gustavsson för att dessa kritiserade Hamas och ”palestinsk antisemitism” efter 7 oktober-attacken mot sionisterna förra året. I ett inlägg på X skrev Karlsson rakt ut att extremvänsterkollegorna borde hängas för detta.

Leonidas Aretakis valde under förhören att avslöja en rad intressanta detaljer om interna bråk inom extremvänstern. Han hävdade bland annat att Karlsson sedan tidigare var upprörd för att Flamman rapporterat kritiskt om konflikten inom syndikalistiska SAC i samband med att Kajsa Ekis Ekman anställdes och avskedades som chefredaktör på Arbetaren.

Dessutom bekräftade Aretakis till polisen att Karlsson har kopplingar till AFA. I förundersökningen kan man läsa:

Leonidas säger att han efter hotet läst på och förstått att Tomas tillhört en våldsam del av vänstern och att det inte känns så kul att han har ett våldsamt förflutet.

I domen från Södertörns tingsrätt står det att straffvärdet för hoten är fängelse eftersom de riktades mot journalister. Påföljden blir dock villkorlig dom och 40 dagsböter om 190 kronor för Karlsson eftersom han anses ostraffad – med andra ord att hans tidigare domar är för gamla för att tas hänsyn till.

Leonidas Aretakis säger nu till DN att han känner sig lättad:

— Det har länge känts som att det går att skriva vad som helst om journalister utan konsekvenser. Det här visar att det ändå finns en gräns. Yttrandefriheten ska vara bred, men att säga att journalister ska hängas är något annat. Det är inte debatt utan ett direkt hot om våld med syfte att tysta.

Andreas Gustavsson är inne på samma linje och säger till tidningen att domen ”markerar tydligt att det här har riktats mot oss som journalister och det är viktig”.

Thomas Karlsson valde under de inledande förhören att förneka all kännedom om inlägget eller det konto som hoten postats från. Under rättegången medgav han att han publicerat inlägget, men förnekade att det skulle röra sig om olaga hot.