VÄNSTEREXTREMISTER. Den ökända vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren misstänks för grovt brott mot knivlagen samt vapenbrott, efter att han gripits med en typ av kniv och pepparsprej i Stockholm. 

Joel Bjurströmer Almgren och den kniv han bar på. Foto: Polisen.

Den ökända vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren har gripits misstänkt för grovt brott mot knivlagen och vapenbrott. Det var den 12 december som några ordningsvakter iakttog Bjurströmer Almgren vid bussterminalen vid Slussen i Stockholm.

I polisrapporten skrev man att han betedde sig  ”avvikande och ordningsstörande”. Vid en kroppsvisitation påträffades en pepparsprej och en kniv, som enligt polisen bedömdes vara ”av särskild farlig art”.

— Det var en liten, ett gatustridsvapen. En sådan man håller mellan fingrarna när du gör en knytnäve så du kan slå med den. Den tillsammans med pepparspray kan bli riktigt farligt. Spraya, och sen slå med kniven så att säga, förklarar en av ordningsvakterna.

I polisrapporten beskrivs ärendet vidare:

Kniven är av den sorten att man har den i näven med knuten hand så sticker äggen ut mellan fingrarna. Almgren påträffades på bussterminalen vid Stadsgården 1, som är allmän plats, där det aktuell tid rörde sig ett flertal människor.

Bjurströmer Almgren erkänner båda brotten.

Dömd för dråpförsök i Kärrtorp
Vänsterextremisten har en lång lista med punkter i belastningsregistret. Han är sedan tidigare dömd för bland annat våldsamt upplopp, misshandel, brott mot knivlagen och försök till dråp.

Det sistnämnda brottet genomfördes under de uppmärksammade upploppen i Kärrtorp 2013, då vänsterextremisten knivhögg en medlem i dåvarande Svenska motståndsrörelsen, i ryggen. Han dömdes 2014 till 6,5 års fängelse för just dråpförsök, olaga hot och våldsamt upplopp.

Bjurströmer Almgren var också en ledande figur i den våldsamma och vänsterextrema grupperingen Revolutionära Fronten, som numera är nerlagt. Han har tidigare varit tillsammans med vänsterextremisten Annika Lundmark, som Avmaskerat har skrivit om.


  • Publicerad:
    2021-01-14 19:30