EUROPA Rädslan för att det ska bryta ut krig mellan de två Nato-länderna ökar medan ländernas relationer blir allt mer spända.

Spänningarna mellan Grekland och Turkiet har eskalerat våldsamt den senaste tiden och rädslan ökar för att en militär sammandrabbning kan utlösa fullskaligt krig mellan de två Nato-länderna.

Den senaste tiden har Turkiets retorik gentemot Grekland blivit allt mer hotfull, möjligtvis motiverat av det förestående valet i Turkiet nästa år. President Recep Tayyip Erdoğan har kritiserats av oppositionspartier för svaghet i Grekland-frågan.

Kemal Kılıçdaroğlu, partiledare för Republikanska Folkpartiet (grundlagt av Mustafa Kemal Atatürk), har gått så långt som att beskriva flera grekiska öar i Egeiska havet som ”ockuperade”. En annan partiledare, Meral Akşener, har bett Erdoğan att visa handlingskraft mot Grekland.

Spänningarna ökade ytterligare förra helgen då den grekiska kustbevakningen avfyrade varningsskott mot ett turkiskt lastfartyg i grekiska farvatten, i närheten av ön Lesbos. Enligt kustbevakningen var det för att fartyget vägrade att låta sig inspekteras. Ingen skadades i händelsen och lastfartyget eskorterades tillbaka till turkiska farvatten.

Turkiets hot mot Grekland fördömdes i måndags av den franske presidenten Emmanuel Macron i en presskonferens tillsammans med den grekiska statsministern Kyriakos Mitsotakis. Hot som de kallade ”oacceptabla”.

Vidare har den grekiska nyhetsbyrån Prothema publicerat en video som de hävdar visar turkiska militärstyrkor som kör migranter till gränsen och instruerar dem att bryta sig in på grekisk mark.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.net.