TURKIET. Turkisk kravallpolis använde vattenkanoner och gummikulor samt pepparspray för att stoppa en olaglig homoparad som anordnades under söndagen i Istanbul.

37.si_-460x259

På söndagseftermiddagen gick den årliga homoparaden av stapeln i Istanbul centrum. Detta trots att turkiska myndigheter hade gett arrangörerna avslag på sin ansökan och förbjudit dem att genomföra arrangemanget. Myndigheterna ansåg att det var opassande med tanke på att islams fastemånad ramadan pågar. De gick även ut innan paraden och varnade om att försök till att trotsa förbudet skulle slås ner.

Trots både förbud och varningar så valde LHBT-aktivister ändå att samla ihop folk för att genomföra den årliga homoparaden. Vid mötesplatsen fick paraddeltagarna ytterligare varningar från polisen. Det var inte för än de närmade sig Taksimtorget som polisen agerade. Med vattenkanoner och gummikulor samt tårgas ska paraden effektivt upplösts. Även upprörda åskådare ska ha attackerat homoparaden.

Turkey-Gay-Pride-3-460x259

I västerländsk media rapporteras det om att polisen skulle gått till attack mot homoparaden för att vissa av deltagarna skulle ha skanderat slagord mot presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Se film från händelsen nedan:

Tidigare publicerad på Nordfront.net.

Källor:
Istanbul Gay Pride marchers pelted with water cannons, tear gas and pellets by police: reports
Tyrkisk politi skjøt med vannkanon mot homoparade
Police fire water cannon & rubber bullets at gay pride Istanbul parade (PHOTOS, VIDEOS)


  • Publicerad:
    2015-06-29 16:40