EKONOMI. Den amerikanska terrorattacken vid Bagdads internationella flygplats, där bland andra den iranske generalen Qassem Soleimani dödades, medför nu att oljepriset rusar i höjden.

Oljepriset rusar i höjden efter den amerikanska raketattacken i Bagdad där bland andra Qassem Soleimani dödades.

Efter den amerikanska raketattacken mot en bilkonvoj vid Bagdads internationella flygplats där bland andra Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades rusar nu oljepriset i höjden.

Även ledaren för den irakiska milisgruppen Hashd al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandi, dödades vid attacken.

Nyheten fick genast oljemarknaden att reagera. Iran är världens näst största producent och producerar dagligen 3,4 miljoner fat.

Under morgonen har priset på ett fat Brent-olja har stigit till den högsta nivån sedan september 2019. Priset steg med 4,4 procent till 69:16 dollar per fat innan ökningen planade ut och priset sjönk tillbaka till 68:16 dollar.

Även priset på den amerikanska motsvarigheten WTI-oljan höjdes med nästan tre procent till 62:90 dollar.

De stora oljebolagen Shell, Exxon Mobil och BP noterar stigande kurser i förhandeln samtidigt som investerare lämnar för säkrare placeringar. Detta har resulterat i att spotpriset på guld stigit en procent och att den japanska yenen förstärkts mot den amerikanska dollarn.

Oron för vedergällningsattacker från Iran påverkar marknadspriserna.

Källa:
Oljepris rusar efter raketattack


  • Publicerad:
    2020-01-03 11:30