BROTT. Enligt åklagare ska en läkare ha utsatt flertalet barn för sexuella övergrepp under läkarundersökningar. Nu väntar en omfattande rättegång.

Idag väcktes åtal mot en läkare som enligt åklagaren ska ha utsatt barn för flertalet sexuella övergrepp i samband med medicinska undersökningar. Åtalspunkterna är bland annat grov våldtäkt och sexuellt ofredande.

Läkaren har enligt åklagaren Ann Lidén genomfört undersökningar som inte varit medicinskt motiverade, samtidigt som de varit såpass kränkande att de är att jämföra med samlag.

— Man har kommit till den här undersökningen. Läkaren har gjort en vanlig kontroll, lyssnat på hjärtat, lungor och tittat i halsen eller på något utslag eller vad han kan vara. Sedan har då den här läkaren sagt att underlivet behöver kontrolleras.

Totalt rör det sig om 52 barn mellan 2 och 12 år gamla som mannen ska ha utsatt för brott. Som målsägande står även 18 vuxna, som läkaren har förmått att filma ”undersökningarna” på ett sätt som varit jämförbart med en sexuell handling.

Bevisen mot mannen utgörs delvis av filmer han själv ska ha smygfilmat, men även vittnesmål från kollegor, journaler och utlåtanden från sakkunniga. Mannens advokat Frida Wallin menar dock att mannen uppfattat undersökningarna som medicinskt befogade:

— Det har samband med att han har utbildat sig och även gjort praktik i ett annat land. Där är det, enligt hans uppfattning, gängse metod att undersöka barnen på det sätt han har gjort här i Sverige.

Mannen åtalas samtidigt för grovt sexuellt övergrepp mot en flicka han satt barnvakt åt. I det fallet nekar han till brott då han menar att han inte varit medveten om sitt handlande. Rättegången inleds den 20 september och antas pågå under 39 dagar.

Källa:
Läkare åtalas för sexbrott mot barn


  • Publicerad:
    2018-09-12 22:05