FINLAND. Flera rättegångar planeras just nu i Uleåborg i norra Finland. Staden har de senaste åren drabbats av mängder av våldtäkter, varav vissa ska ha utförts av en 30 man stark våldtäktsliga som misstänks för 29 grova sexualbrott mot 20 barn.

En man född 1975 har i veckan åtalats för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Mannen påstås vara medlem i Uleåborgs våldtäktsliga, som består av ett 30-tal män som våldtar småbarn.

Uleåborg i den nordliga delen av Finland har de senaste åren drabbats av en våldtäktsepidemi. Fjällsjö Nyheter har tidigare rapporterat om en afghansk medborgare som bjudit en finländsk flicka på dejt för att hon skulle bli tillfångatagen och gruppvåldtagen av hans kompisar.

Den finländska polisen har till skillnad från polisen i Sverige sett mycket allvarligt på brottsligheten, och varnat finländarna för att de måste vakna och se problemen.

— Finland måste vakna upp till faktumet att denna brottslighet börjar vara organiserad och att sådana nätverk existerar, uppmanar kriminalöverkommissarie Sari Sarani.

Mest uppmärksamhet har gruppvåldtäkterna mot en tioårig flicka fått. Flickan våldtogs av ett tiotal arabiska män i ett halvt år utan att någon finländare reagerade.

Nu avslöjas att polisen i Uleåborg misstänker att det finns en våldtäktsliga bestående av 30 män, som sammanlagt har våldtagit 20 barn. Våldtäktsligan har våldtagit finländska barn i tre års tid, innan den avslöjades.

— Det finns totalt 30 misstänkta och de flesta är utlänningar. Totalt finns 20 minderåriga offer, berättar kriminalkommissarie Markus Kiiskinen.

Tidigare i veckan hölls rättegång mot en 22-årig man från Syrien som anklagas för att ha våldtagit ett 14-årigt barn i stadsdelen Tuira den 17 november förra året. Den rättegången anses dock inte ha någonting att göra med våldtäktsligan.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2019-03-03 13:00