EUROPA. En stor vapenarsenal har upptäckts nära en radikal moské i Tyskland. Detta spär på en redan existerande rädsla för att terrorister är kapabla att genomföra fler attacker i Europa.

Vapnen hittades i ett kylskåp i samband med ett tillslag i delstaten Nordrhein-Westfalen. Den lokala kristdemokratiska politikern Ismail Tipi varnade då för att Islamiska Staten kan ha flera terrorceller i Europa som kan ha tillgång till liknande arsenaler.

Enligt information Tipi har tillgång till bestod vapengömman av tyngre militära vapen och han menar dessutom att det nu är tydligt att muslimska fundamentalister i Tyskland i hemlighet beväpnar sig.

De vapen som användes vid attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo 2015 var sådana som användes i Bosnienkriget på 90-talet. Även vid andra tillfällen har illegala vapen från Östeuropa använts, exempelvis har flera tillslag genomförts där vapen från exempelvis Kroatien, Serbien och Slovaken har beslagtagits.

Ismail Tipi menar även att det finns en rädsla för att terrorceller i Tyskland får stöd av främmande underrättelsetjänster som är fientligt inställda till västvärlden. Tipis varning är tydlig:

”Vi kan anta att dessa hemliga arsenaler inte enbart avses att användas i Tyskland utan även i resten av Europa. Det vore ansvarslöst att inte ta denna fara på allvar och inte aktivt söka efter dessa arsenaler”, menar han.

Efter terrorattentaten i Paris beslagtog franska myndigheter 334 militära vapen och arresterade 223 personer. Ungefär 160 suspekta moskéer har redan eller kommer att bli nedstängda på grund av extrema kopplingar.

Källa:
German Authorities Find ‘Weapons Of War’ During Raid Near Radical Mosque


  • Publicerad:
    2016-07-04 21:00