UTRIKES Efter det ryska militära angreppet mot Ukraina har reaktionerna från världsledare strömmat in.

Under torsdagsmorgonen vaknade världen till nyheten om att Rysslands president Vladimir Putin beordrat en invasion av granndlandet Ukraina.

I takt med att nyheterna om dagens strider har rullat in har även reaktioner från andra staters ledare gjort detsamma.

USA:s president Joe Biden meddelade under morgonen att han talat med Ukrainas president Volodomyr Zelenskij och att ett möte ska hållas med G7-ländernas ledare för att diskutera sanktioner mot Ryssland.

Dessa sanktioner ska man nu ha kommit överens om vad de ska bestå av, och de sanktioner som ska införa kallas av Biden ”förödande”.

Även förenta nationernas generalsekreterare Antonio Guterres har vänt sig emot militäroperationen och bett Putin blåsa av angreppet.

Liksom Joe Biden förslår även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sanktioner mot Ryssland. Bland annat föreslås landningsförbud på brittiska flygplatser för ryska flygbolag och att landet utestängs från betalsystemet SWIFT.

Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen, har fördömt Rysslands offensiv i Ukraina och har meddelat att sanktioner mot Ryssland kommer diskuteras med EU:s medlemsländer.

Även militäralliansen Nato fördömer, föga förvånande, operationen. Det som hittills har framkommit är att Polen, Litauen, Lettland och Estland kallat till överläggningar i enlighet med artikel 4 i Nato:s regelverk, vilket medlemsstater som känner sig hotade av en annan stat kan göra.

Generalsekreterare Jens Stoltenberg har också meddelat att Nato höjer beredskapen, exempelvis ska hundra stridsflygplan ha satts i beredskapsläge.

Även Nato-landet Turkiet, som på senare år hamnat i luven på andra Nato-länder, fördömer operationen.

De enda aktörer som inte har fördömt den ryska offensiven i Ukraina är Vitryssland, vars territorium ska ha nyttjats som utgångpunkt av ryska styrkor, och Kina.

Vitrysslands ledare Alexander Lukashenko har enbart konstaterat att de egna styrkorna inte ska ha deltagit aktivt i militäroperationen, medan Hua Chunying – talesperson för Kinas utrikesdepartement – inte vill kalla det hela för en invasion.