Trump hotar Brics med ”100% tullavgifter”
2024-12-02 09:55
IDROTT. Den systemkritiske opinionsbildaren Jonas Nilsson har stängts av från Sveriges MMA-landslag. Beskedet fick han via mail med motiveringen att han framfört åsikter på sociala medier som strider mot landslagets ”uppförandekod”.
I systemkritiska kretsar är Jonas Nilsson kanske framförallt känd som statsvetare, opinionsbildare och författare, senast uppmärksammad i samband med dokumentärfilmsprojektet Boer Project. Men han har länge också varit en av Sveriges främsta utövare av kampsporten Mixed martial arts (MMA), så pass att han fram till nyligen var medlem i Sveriges landslag.
Men den 22 december fick han via mail besked om att han inte längre var medlem i landslaget, på grund av att de ”åsikter” som han delat på sociala medier inte skulle vara förenliga med MMA-förbundet eller landslagets ”Code of Conduct”.
Gunnarsson motiverar inte heller exakt vilka åsikter som Nilsson ska ha uttryckt som skulle strida mot förbundets uppförandekod. På Facebook skriver Nilsson också att han själv fick kontakta förbundet för att be om ett underlag, men fick då endast veta att han uttryckt ”fel åsikter” på sociala medier och att ordförande Gunnarsson sagt att det är ”punkt i ärendet” – med andra ord att han varken vill diskutera eller motivera beslutet vidare.
Efter en undersökning av SMMAF:s ”Code of Conduct” visar det sig att det snarare kan vara Gunnarsson och förbundsstyrelsen som brustit i uppförandet, då det klart och tydligt står att:
Det får inte under några som helst omständigheter förekomma diskriminering på grund av etnicitet, ursprung, hudfärg, nationalitet, religion, ålder, kön, språk, utseende, sexuell läggning eller politisk uppfattning.
Många föreningar brukar reservera sig för att ta med ”politisk uppfattning” när de räknar upp vad som är förbjudet att diskriminera, men SMMAF har alltså bemödat sig med att även skydda politiskt oliktänkande i sitt förbund.
Vidare står det i SMMAF:s uppförandekod att ”vi kommer alltid uppträda etiskt och agera med hög integritet i alla situationer. Vi är medvetna om att vårt rykte och agerande är av yttersta vikt för att SMMAF ska kunna verka för vår sport”. Frågan är dock vilket rykte förbundet får när de helt godtyckligt och via e-post meddelar en landslagskamrat avsked, utan underlag och utan att kunna ta en diskussion i efterhand eller ens motivera saken vidare.
För den som vill kontakta Jesper Gunnarsson eller SMMAF:s styrelse för frågor finns på hemsidan också endast en info-adress att skriva till.
Varnar andra idrottare
På sociala medier har kritiken varit hård mot SMMAF och många menar att förbundsstyrelsen agerat klandervärt och brutit mot sin egen uppförandekod i deras agerande mot Jonas Nilsson. På Facebook går Nilsson också ut med en varning till andra utövare av MMA:
Till alla mina kamrater som är aktiva utövare – Jespers hänvisade till ett ”brott” mot code of conduct som begicks innan jag var antagen. Det är en retroaktiv applicering. Tänk på det – tänk på vad det innebär. Ni kan alltså bli angripna och nekade inträde med basis på tidigare uttalanden och aktiviteter. Sen tänk på – vart är linjen dragen? Den är inte dragen. Den baseras på Jespers godtyckligheten, då jag faktiskt inte brutit mot förbundets nedskrivna värderingar. Nästa offer för åsiktsförtrycket kan i princip vara vem som helst. Det kan baseras på en bild ni delat, en bild ni gillat, någonting ni sagt, ni kanske köper mina böcker – kommer på mina föredrag, lyssnar på vad jag har att säga, vart går gränsen?
Tidigare i år vann en annan svensk och nationell opinionsbildare sin första MMA-match, nämligen Marcus Follin. Detta skedde dock inom ramen för Kampf der Nibelungen i Tyskland, vilket är en alternativ MMA-turnering för politiska dissidenter.