MÅNGKULTUREN Det yttersta steget för att få slut på rekryteringen till kriminella gäng i Linköpingsghettot Skäggetorp är enligt oppositionspolitikern att riva husen. Han vill även undanta stadsdelen från EBO-lagen.

Oppositionsrådet Elias Aguirre (S) i Linköping har fått upp ögonen för gängkriminaliteten i stadens mångkulturella krigszon Skäggetorp.

Han ser nu en orsak till problemet samt en lösning på detta: Husens beskaffenhet genererar kriminalitet och bör därför rivas.

Han betonar dock att detta är ”det yttersta steget ”om inget annat får stopp på rekryteringen till kriminella gäng i Skäggetorp.

— Det är inte någonting vi vill göra i första taget, här bor ju människor som behöver någonstans att bo… Men jag tror man måste vända på alla stenar för att lösa situationen, säger Aguirre till Aftonbladet.

Likt kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Niklas Borg (M) anklagar Aguirre i sammanhanget kommunen för att inte ha initierat några nybyggnationer i stadsdelen Skäggetorp på flera decennier.

Borg delar dock inte Aguirres rivningsiver:

— Det är inte realistiskt att man skulle riva bostäder i någon större omfattning. Det bor 10 000 personer här i dag, och det finns inte massa tomma lägenheter, kommenterar han.

Har gjort sig impopulär i alla läger

Aguirres idé om rivning har kritiserats hårt av andra kommunpolitiker, men har inte sågats bara i politikerkretsar.

För två veckor sedan sköts en man i 30-årsåldern ihjäl i Skäggetorps centrum. Han ska ha pepprats med flera skott, av vilka något eller några träffade huvudet.

Invid den kolgrill, där mannen sköts, finns en förskola. Där jobbar barnskötaren Fatima Suad, 33. Hon uppskattar inte oppositionsrådets rivningsförslag.

— Jag skulle inte acceptera det. Om man har sina barn här, som är uppvuxna här, är det klart man vill vara kvar, säger hon till tidningen.

Samtidigt som Aguirre har presenterat rivning av hus i Skäggetorp som en rimlig lösning på kriminaliteten, så har både han själv och andra i oppositionen betonat att det bor för många ”nyanlända” i området – vilket, menar de, försvårar ”integrationen”.

Aguirre går de facto med sitt parti till val på att Skäggetorp ska exkluderas från den så kallade EBO-lagen, enligt vilket ”asylsökande” har rätt att bosätta sig var de vill, utan att detta val kan påverka deras rätt till olika statliga och kommunala bidrag.

Ovan nämnda barnskötaren Fatima Suad uppskattar inte heller detta förslag:

— Jag tror inte det är det som är problemet. Alla vill komma in i samhället och vara med. De vill lära sig mycket, och alla vill väl… Föräldrar behöver hjälp. De som kommer från en annan kultur behöver hjälp med att följa normer och regler. Det är viktigare tycker jag.

Även Birsen Aziz, 52, uttalar sig i Aftonbladet. Hon har bott i Skäggetorp sedan hon var sex år, och förklarar att hon skulle vägra att flytta därifrån.

— Det är nära till centrum, det är naturen och nära till stan. Jag trivs här och har bott här och kommer inte flytta, jag känner mig trygg, trots allt det som hänt.

Det återstår att se vilken linje politikerna, som säger sig vara angelägna att bekämpa kriminaliteten i Skäggetorp, kommer att välja för att åtgärda den.