UNGERN Ungerns premiärminister Viktor Orban har utlyst undantagstillstånd med effekt från och med midnatt. Premiärministerns första åtgärder kommer att presenteras under onsdagen.

Under tisdagen har Ungerns premiärminister Viktor Orban utlyst undantagstillstånd i landet. Undantagstillståndet utlystes bara timmar efter att det ungerska parlamentet röstat igenom en lag som gav premiärministern den möjligheten i tider av kris och krig, skriver RT.

Från och med midnatt natten till onsdag kommer undantagstillståndet att gälla och under onsdagen förväntas Orban meddela vilka åtgärder som kommer att vidtas.

I ett tv-sänt tal förklarade Orban bakgrunden till undantagstillståndet:

— För att beskydda Ungerns nationella säkerhetsintressen, för att försäkra att vi håller oss utanför kriget och för att skydda ungerska familjer behöver regeringen manöverutrymme och möjligheten att agera omedelbart.

När Orban svors in för sin tredje mandatperiod som premiärminister under förra veckan riktade han skarp kritik mot EU och västs hantering av kriget i Ukraina.

Han målade även upp en dyster bild av Europas framtid där ”det kommande decenniet kommer att bli ett av fara, osäkerhet och krig” men lovade bland annat att fortsätta bekämpa befolkningsutbytet och upprätthålla relationer med Ryssland.