UTRIKES. Tysklands utrikesminister hotar Ryssland att stoppa gasledningsprojektet Nord Stream 2 om man inte lägger korten på bordet angående hur oppositionelle Navalnyj förgiftades.

Alexsej Navalnyj 2017. Foto: Evgeny Feldman (CCBY-SA 4.0)

Den misstänkta förgiftningen av den ryske oppositionspolitikern Alexsej Navalnyj kan få Berlin att lägga ner projektet med gasledningen Nord Stream 2 samt att pressa EU till andra sanktioner mot Moskva, hävdar Tysklands utrikesminister Heiko Maas.

Samtidigt anklagar ryska utrikesministeriets talesman Maria Zakharova Tyskland för att sinka utredningen om Navalnyjs förgiftning.

Maas säger till den tyska tabloiden Bild:

Jag hoppas att ryssarna inte tvingar oss att förändra vår inställning till Nord Stream 2, vi har höga förväntningar på att den ryska regeringen kommer att lösa detta allvarliga brott.

Han säger sig ha sett ”åtskilliga bevis” för att den ryska staten låg bakom giftattacken. ”Det dödliga kemiska vapen, med vilket Navalnyj förgiftades, har tidigare innehafts av ryska myndigheter” påpekar han och fortsätter:

Novichok är tillgängligt endast för en ytterst liten grupp människor.

Samma skäl för att anklaga Ryssland angavs när den rysk-brittiske dubbelspionen Sergeij Skripal och hans dotter Yulia Skripal förgiftades med Novichok i den engelska staden Salisbury i mars 2018. Incidenten ledde till en internationell skandal och diplomatiska konflikter mellan Ryssland, Storbritannien och ett flertal andra länder, och Ryssland kunde – trots president Vladimir Putins uttalade avsky för ”avskummet” Skripal – aldrig bevisas ligga bakom attentatet.

Redan då påpekade västkritiska röster att oavsett om Novichok utvecklats i Ryssland, finns det för operativa underrättelsetjänster sedan länge tillgängligt i många stater, inklusive Storbritannien, USA och Israel.

Förvecklingarna under den pågående skandalen om förgiftningen av Skripals och nu av Navaljny är snarlika. Nu hotar Heiko Maas även Ryssland med mer omfattande EU-sanktioner om de inte man inte ”den närmsta tiden”hjälper till med klarlägga vad som hände.

Maria Zakharova hävdade dock på söndagen i en intervju för TV-kanalen Rossiya-24 att det i själva verket är tyskarna ”som drar benen efter sig”, då de misslyckats med att presentera några bevis för förgiftning. ”Vi står redo 24 timmar om dygnet att samarbeta med den tyska sidan” sa hon och fortsatte:

Om Berlin efterfrågar operativ effektivitet, så är det den tyska sidan som behöver visa upp en sådan.

Maas påpekade då att den tyska regeringen gav det nödvändiga klartecknet till den ryska förfrågan om rättsligt samarbete redan för länge sedan, och kallade Zakharovs klagomål för ”en rökridå”.

Han medgav emellertid att den information som är relevant för fallet inte har vidarebefordrats till den ryska sidan samt att detta beror på att ”undersökningar fortfarande pågår” vid Charité-kliniken i Berlin där Navalnyj behandlas.

Han upprepade sitt krav på den ryska sidan att de ska utreda fallet. ”Det har ännu ej gjorts”, betonade han.

Maas påminde också om att användande av kemiska stridsmedel utgör en överträdelse av Konventionen mot Kemiska Vapen. Han tillade:

Det är därför som vi dryftade detta ämne med våra partner i EU och NATO partners och vi kommer snart diskutera med våra europeiska vänner vilken reaktion som bör komma och vilka följder denna kan få.

Ledarna för Tysklands opposition Alliance 90/De Gröna har krävt att konstruktionen av Nord Stream 2 stoppas. Fria Demokratiska Partiet har föreslagit att ett tillfälligt moratorium åläggs konstruktionsarbetet tills allt är utrett.

Ordförande för Bundestags Kommitté för Ekonomiska Frågor och Energi, Klaus Ernst, tycker däremot inte att det finns något behov av att skjuta upp projektet.

Det var på onsdagen som den tyska regeringen förklarade att deras militärtoxikologer hade funnit spår av ett nervgift tillhörande Novichok-klassen i Navalnyjs nervsystem. Berlin uppmanade sedan Moskva förklara vad som hänt Navalnyj och lovade att informera den ryska ambassadören om oppositionsledarens testresultat.

Tysklands regeringstalesman, Steffen Seibert, har gått ut med att Berlin kommer att uppmärksamma EU, NATO och OPCW (Organisationen för Förbud mot Kemiska Vapen) om den senaste informationen i fallet Navalnyj samt att man med sina partners avser ”diskutera en lämplig motåtgärd i ljuset av det ryska agerandet”.

Han har dock inte gått vidare in på en beskrivning av dessa åtgärder.


  • Publicerad:
    2020-09-08 15:00