Dagens datum 6 februari: Denna dag 1936 invigdes de olympiska vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen av den tyske Führern Adolf Hitler.

Garmisch-Partenkirchen_1936Nu när vinter-OS i Sotji nalkas kan det vara på sin plats att nämna de olympiska vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen som ägde rum 1936 i det nationalsocialistiska Tyskland.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Tredje riket med sommar-OS i Berlin (också 1936) skapade många av dagens OS-traditioner (OS-facklan, direktsändning i teve, Leni Riefenstahls filmtekniker).

Men vad som är mindre känt är att NS-Tyskland även revolutionerade vinterspelen. OS i Garmisch-Partenkirchen var de första riktigt stora vinterspelen sett till antalet deltagare, åskådare och intresse världen över. 540 000 åskådare såg spelen på plats.

De olympiska vinterspelen i Tyskland, de fjärde i ordningen, organiserades av idrottsorganisationen Nationalsocialistiska riksförbundet för fysisk träning (Nationalsozialistischer Reichsbund für Leibesübungen) under ledning av dess president Karl Ritter von Halt. Platsen för OS var Garmisch-Partenkirchen i Bayern, södra Tyskland. Detta var första gången som alpina skidsporter stod på OS-programmet och Garmisch-Partenkirchen håller än idag stora tävlingar i dessa sporter (senast VM 2011).

Hitler anländer till Garmisch-Partenkirchen.

Hitler anländer till Garmisch-Partenkirchen.

Sedan deltagarnationerna tågat in i stadion höll Karl Ritter von Halt ett tal där han välkomnade deltagarna innan rikskanslern Adolf Hitler invigde spelen från balkongen på Olympiahaus. På denna plats hälsade Hitler även på presidenterna för vintersportorganisationerna för skidor, skridsko, bobsleigh och ishockey samt IOK:s ledande medlemmar.

Det kanadensiska laget gör en hälsning.

Det kanadensiska laget hälsar Führern.

Adolf Hitler inviger de olympiska vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen 1936.

Adolf Hitler inviger de olympiska vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen 1936.

Därefter spelades den tyska nationalsången, Deutschlandlied, och Tysklands andra nationalsång Horst-Wessel-Lied. Den tyske längdskidåkaren Wilhelm Bogner svor sedan den olympiska eden framför den olympiska elden. 50 000 åskådare såg öppningsceremonin.

28 nationer deltog under dessa olympiska spel. Till skillnad från sommar-OS i Berlin, där Tyskland fick överlägset flest medaljer av alla nationer, fick man denna gång hård konkurrens från de nordiska länderna. Norge fick flest medaljer av alla, följt av Tyskland, Sverige och Finland.

os_hitler54

Hitler gratulerar den norska konståkerskan Sonja Heine.

Hitler gratulerar den norska konståkerskan Sonja Heine.

OS i Garmisch-Partenkirchen ansågs ha varit mycket bra organiserat med väl fungerande busstrafik vilket bidrog till det stora antalet åskådare. Spelen ordningsställdes till stor del av arbetsorganisationen Deutsche Arbeitsfront, DAF, och dess underorganisationen Kraft Durch Freude (”Kraft genom glädje” ) vars arbetare byggde samman allt som idag ses som krav på olympiska vinterspel, men som på den tiden inte var någon självklarhet.

Festhalle.

Festhalle.

Snickare och andra arbetare från DAF såg på mycket kort tid till att bygga Olympiahuset med tillhörande restaurang och VIP-avdelning, skidstation, läktare, kontorslokaler och många andra byggnader, även en lekplats på området. Under ledning av arkitekten Lois Knidlberger ordningsställdes även festsalen Olympia-Festhalle. För mer information och bilder på dessa byggnader, se denna länk.

Den internationella olympiska kommittén var så nöjd med arrangemanget att den enhälligt röstade för att de olympiska vinterspelen skulle hållas i Garmisch-Partenkirchen även år 1940 (efter att tilltänkta värdnationen Japan hamnat i krig med Kina). Spelen ställdes dock slutgiltigt in i november 1939 efter att Storbritannien och Frankrike förklarat Tyskland krig och andra världskriget inletts.

Film från OS i Garmisch-Partenkirchen 1936. Ljudet börjar först 1:16 in i klippet.

Hitler och Goebbels skriver autografer för medlemmar av det kanadensiska konståkningslaget.

Hitler och Goebbels skriver autografer för medlemmar av det kanadensiska konståkningslaget.

Hitler och Goebbels skriver autografer för medlemmar av det kanadensiska konståkningslaget.

image-51313-galleryV9-oovq


  • Publicerad:
    2018-02-06 00:00