UTRIKES. I Österrike har man placerat ut flera bepansrade fordon och hundratals soldater vid gränsen mot Italien som en säkerhetsåtgärd för att skydda gränsen efter att Italien drabbats av en rekordstor invasion av rasfrämlingar från Afrika.

Många av de afrikaner som tagit sig över Medelhavet till det italienska fastlandet har sedan tagit sig vidare norrut i Europa och på vägen har många passerat den österrikiska gränsen. Detta har nu fått österrikiska myndigheter att placera bepansrade fordon samt cirka 750 soldater som ska bevaka gränsen.

Jag väntar mig att gränskontroller kommer att införas väldigt snart, säger försvarsminister Hans Peter Doskozil.

Med detta vill man försöka undvika kaoset som uppstod under sommaren och hösten 2015 då Europa drabbades en rekordstor anstormning av rasfrämlingar.

Över 100 000 invällare har hittills i år tagit sig över Medelhavet och av dessa har uppemot 85 000 först tagit sig till Italien.

Italien har haft stora problem med att hantera situationen med alla rasfrämlingar och man har krävt mer EU-hjälp samt att fördela dem till andra EU-länder. Italien har även kritiserat Österrikes agerande med hänvisning till att det skulle kunna innebära ett ”brott mot EU:s regler om fri rörlighet”.

Italiens krav om omfördelning av rasfrämlingar har kritiserats av bland annat Frankrike för att detta kommer att sända ut signaler som får fler afrikaner att ta sig över Medelhavet.

Källa:
Österrike varslar om gränskontroller


  • Publicerad:
    2017-07-04 21:15