UTRIKES Först i EU om det genomförs. Fler ”nyanlända” ger sämre integrationsresultat enligt minister.

Österrikes integrationsminister Claudia Plakolm har uttalat sig om regeringens ambition om att stoppa den delen av massinvandringen inom kategorin ”familjeåterförening”. Om detta genomförs blir landet det första inom EU som stramar åt den typen av invandring.

— Vi har nått gränsen för vår mottagningskapacitet, sade hon och tillade att man vill skydda landets system för hälsa, sysselsättning och utbildning, säger Plakolm.

Integrationsministern säger också att sannolikheten för en ”lyckad integration” minskar för varje nyanländ man tar in i landet. Enligt henne är uppgiften ”titanisk”, eftersom det nu finns så många invandrare som kämpar med att ”lära sig tyska, hitta arbete och plats i skolan”.

Uttalandet kommer som en följetong av att allt fler länder i Europa har börjat tala om en strävare invandringspolitik.

Österrike har liksom Sverige drabbats hårt av den så kallade ”flyktingkrisen” 2015 och man har sett en stor ökning av anhöriginvandring till de som fått asyl i landet. 2023 och 2024 kom det officiellt 9 300 respektive 7 800 invandrare till Österrike, vars befolkning är på cirka 9,2 miljoner invånare, inom den kategorin.

Åtgärden som initialt ska gälla i sex månader kan komma att förlängas till maj 2027